söndag 22 februari 2009

Buenos Aires: Bakkonst på italienskt vis

Argentina, Buenos Aires, GOURMET. Att besöka det italienska bageriet La Pompeya, som säljer läckerheter från södra Italien är som att göra en resa i tiden. Brödet bakas i en gasugn från 1920, på samma sätt som man gjorde i södra Italien i början av förra seklet. Bageriet öppnades samma år av Luis de Riso, en invandrare från Pompeji, Neapeln. “Här bakas brödet precis som förr i tiden, utan tillsatser eller konserveringsmedel”, berättar bageriets ägare, Eduardo Frate. Han började arbeta på La Pompeya när han var 12 år, som lärling till en av De Risos söner.

Máximo Maresca, som föddes i Termini i den italienska regionen Sorrento, skär upp nygräddade roscas, runda brödstycken med hål i mitten. Han är 36 år gammal och har arbetat i bageriet sedan han var 20. Hans mamma, Rosa Romana, är den som ansvarar för bakverken. ”De flesta av dem som jobbar här har varit hos oss i många år. De har lärt sig yrket här i bageriet”, säger Frate. Bageriet har åtta anställda som arbetar i två skift.

Till La Pompeya kommer folk från hela Buenos Aires och dess förorter för att köpa bröd och kakor. Många av kunderna är barnbarn och barnbarnsbarn till de italienska invandrare som handlade där en gång i tiden.

Bageriets hyllor bågnar under taralli, brödkringlor med anis; pangiotta, italienskt lantbröd; och fresas, torkade runda bröd som härstammar från Calabrien. ”Innan de serveras gnider man in dem med en vitlöksklyfta och häller på olivolja och finhackad tomat. Man kan också lägga dem i botten på salladsskålen så att de suger i sig dressingen”, förklarar Nicolás Frate, som är son till ägaren och står i kassan.

Specialiteterna är kakor och sötsaker. Här kan du bl.a. prova äkta sfogiatella napolitana, en slags fyllda smördegskakor som är typiska i Neapeln och tiramisu gjord på hembakta vaniljkex. Ett annat säkert kort är bizottini, kakor vars deg görs på råsocker, kanel, honung och som fylls med frukt och mandel. Man får inte heller missa pignolata, små friterade kulor doppade i honung, eller cannoli, tubformade friterade kakor som innan servering fylls med ricotta, glaserad frukt, choklad och russin. En dröm för den som älskar sötsaker!

Kvarter: San Cristóbal
Adress: Aveinda Independencia 1912
Tunnelbana: Linje E, station Entre Ríos
Öppet: alla dagar 7-20.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar