söndag 17 januari 2010

Traditionellt kök i opretentiös miljö


Argentina, Buenos Aires, GOURMET. Den som är i Buenos Aires bör inte missa att besöka en bodegón, en traditionell restaurang där man kan avnjuta gigantiska portioner av argentinska rätter i familjär atmosfär. Förvänta dig inte dämpad belysning, levande ljus eller stämningsfull musik. En bodegón är en enkel krog. Ljudnivån är hög och dekorationen brukar vara minst sagt kaotisk. Här är det maten som står i centrum. Den lagas efter klassiska gamla recept och serveras av kunniga kypare som kan förklara varje rätt i detalj. På menyn brukar det finnas så mycket att välja på att man blir alldeles matt: olika sorters pasta, kyckling, kötträtter, grytor, fisk... Och när notan kommer blir man glatt överraskad, eftersom relationen pris/kvalitet på dessa krogar är utmärkt. Ofta är portionerna så stora att man kan dela två på en rätt. Blir det mycket över kan man be att få resterna med sig hem.

Den här typen av restauranger öppnades i början av förra seklet av invandrare från Europa, för det mesta spanjorer eller italienare. I början fungerade de som livsmedelsaffärer där man även kunde få något enkelt att äta. Eftersom butikerna fick fler och fler matgäster utvidgades de så småningom till restauranger. Recepten från hemlanden anpassades till inhemska ingredienser och gav upphov till de rätter som idag är typiska för Buenos Aires. På detta sätt uppkom det italienskargentinska köket på de krogar som ägdes av italienare och det spanskargentinska köket på de restauranger som drevs av spanjorer. Även invandrare från andra länder, som till exempel tyskar och armenier öppnade restauranger, men krögarna från Spanien och Italien var de största grupperna.

Många bodegones har kvar delar av sin ursprungliga inredning, till exempel hyllor fyllda med konserver, inlagda oliver, vin och ostar. Från taket hänger vitlöksflätor, korvar och lufttorkade skinkor.

Till en bodegón kommer hela familjer för att fira födelsedagar, grabbgäng efter att ha spelat fotboll, arbetskamrater för att äta en god bit mat tillsammans vid löning och par i alla åldrar. I Buenos Aires är restaurangerna fullsatta alla dagar i veckan. Folk älskar att äta ute och gör det inte bara på helgen utan så ofta så möjligt. Trots att den globala ekonomiska krisen och landets galopperande inflation gör att det blir allt svårare för de flesta att få lönen att räcka till månadsslutet så är restaurangbesök ett nöje som man inte drar in på i första taget. En god bit mat och ett glas vin är en njutning som förgyller tillvaron och får de flesta vardagsproblem att verka obetydliga.

Min favoritbodegón:

Le Famiglie
Kvarter: Monserrat
Adress: Salta 440
Öppet: Alla dagar, vid lunch- och middagstid
Betalningsmedel: de flesta kort
Cirka pris: 80 pesos (147 kr) per person (förrätt, huvudrätt, efterrätt och vin)

2 kommentarer:

  1. Åh, va kul att hitta din blogg! Massor av BsAs tips!!! Jag älskar Buenos Aires...

    SvaraRadera
  2. Vad kul att du gillar bloggen!!! Buenos Aires är verkligen en underbar stad, så det är lätt att hitta tips, inte minst om vad man kan äta...!

    SvaraRadera