lördag 11 februari 2012

Fotgängare i farozonen

Avenida de Mayo, i centrala Buenos Aires

Argentina, Buenos Aires, VARDAGSLIV. Om man är fotgängare lever man farligt i Buenos Aires. Enligt de senaste siffrorna så blir mellan 750 och 800 personer påkörda varje månad (!). Till och med den mest luttrade nyhetstittande Buenos Aires-bon blir lite smått chockad av den höga siffran. Varje morgon pumpar huvudstadens nyhetskanaler ut information om trafikstockningar, strejker på kollektiva transportmedel (inte ovanligt), vilka tunnelbanelinjer och tåglinjer som har tekniska fel och inte fungerar (inte heller ovanligt) och var de senaste trafikolyckorna har inträffat. Minst några stycken varje morgon. Att gångtrafikanter blir påkörda händer titt som tätt. Bara föra veckan avled två personer efter att ha blivit påkörda av bussar. Ofta är problemet att bussarna svänger höger runt ett hörn där sikten är skymd. Därför har man på många platser flyttat övergångsställena så att de inte ligger precis vid gathörnen.

Problemet är inte bara att bussarna dundrar fram för snabbt (ibland till och med mot rött ljus) och att bilarna inte släpper fram fotgängarna vid övergångsställena, utan att folk går över gatan lite var som helst. Övergångsställen och trafikljus är inget som man bryr sig överdrivet mycket om.

Jag glömmer aldrig när jag under min första vecka i Buenos Aires såg ett tåg vänta in en kutryggig liten man som knallade över spåret med sin lilla käpp fastän bommarna var nedfällda. Ett målande exempel på hur trafikregler, liksom andra regler i samhället, är till för att överträdas eller kringgås på ett så smart sätt som möjligt. Fast om man är på besök i staden är det vettigt att ta inte ta seden dit man kommer: var försiktig när du går över gatan och ta dig en extra titt innan du vågar dig ut på övergångsstället, även om du har grönt ljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar