måndag 11 juni 2012

Ett land fullt av pastafreaks


Argentina. Buenos Aires, VARDAGSLIV. Häromdagen fick guldklimpen (nu 11 månader gammal) smaka pizza på dagis för första gången. Ganska ofta består dagismenyn av canelloni fyllda med majs och ricotta. Inte så konstigt att matsedeln är italienskinspirerad med tanke på att nästan hälften av alla argentinare har italienska rötter och Argentina är det land i världen efter Italien med flest italienska ättlingar. Det italienska arvet har satt djupa spår i landets gastronomi och även i småbarnsmaten.

När guldklimpen skulle börja med fast föda fick vi hos barnläkaren en broschyr med tydlig information om när bebisar kan börja äta de olika pastasorterna. När man är sju månader kan man äta den allra smalaste pastasorten, små nystan med tunna spaghetti som på spanska heter cabellos de angel, änglahår. När man är åtta månader får man äta vanliga spaghetti, ravioli fyllda med ricotta och ñoquis (italienskans gnocchi). Från ett år får man äta ravioli fyllda med mangold och fyllda ñoquis. Snart kan guldklimpen alltså botanisera fritt bland pastasorterna och, ja, till och med gå på pizzeria.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar