Argentina. Buenos Aires, VARDAGSLIV. Häromdagen fick guldklimpen (nu 11 månader gammal) smaka pizza på dagis för
första gången. Ganska ofta består dagismenyn av canelloni fyllda med majs och
ricotta. Inte så konstigt att
matsedeln är italienskinspirerad med tanke på att nästan hälften av alla argentinare
har italienska rötter och Argentina är det land i världen efter Italien med
flest italienska ättlingar. Det italienska arvet har satt djupa spår i landets
gastronomi och även i småbarnsmaten.
När guldklimpen
skulle börja med fast föda fick vi hos barnläkaren en broschyr med tydlig
information om när bebisar kan börja äta de olika pastasorterna. När man är sju
månader kan man äta den allra smalaste pastasorten, små nystan med tunna
spaghetti som på spanska heter cabellos de angel, änglahår. När man är åtta
månader får man äta vanliga spaghetti, ravioli fyllda med ricotta och ñoquis
(italienskans gnocchi). Från ett år får man äta ravioli fyllda med mangold och
fyllda ñoquis. Snart kan guldklimpen alltså botanisera fritt bland
pastasorterna och, ja, till och med gå på pizzeria.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar