lördag 4 juli 2009

Buenos Aires: Pärlor i hamnkvarteret La Boca


Argentina, Buenos Aires. PLATSER. Det gamla hamnkvarteret La Boca är ett måste för Buenos Aires besökaren. Stadsdelen, vars namn betyder flodmynning på svenska, grundades på 1830-talet av italienska invandrare på den plats där floden El Riachuelo mynnar ut i Rio de la Plata. De flesta av kvarterets ursprungliga invånare kom från provinsen Ligurien där Genova är huvudstad.

Gågatan Caminito
Idag är La Boca ett av stadens turisttätaste områden. Trots souvenirbutiker, restauranger med tangojippon och busslast med resenärer från olika delar av världen som flanerar omkring, har det ändå lyckats behålla en del av sin ursprungliga charm. En promenad längs gågatan Caminito, berömd för sina färgglada hus och för att fått sitt namn efter en tango som skrevs av en av kvarterets invånare, kompositören Juan de Dios Filiberto, är obligatorisk. Husen i La Boca byggdes av plåt och trä som fartygen hade med sig som barlast. För att skydda plåten målade man den med den färg man hade till hands.
Turister dansar tango
Efter ett tag blir man dock ganska trött på att bli förföljd av inkastare till restauranger och tangodansörer som vill poserar på ens foton för några peson. Då kan en kopp kaffe på kulturcentrats Fundación Proas nyöppnade café vara räddningen (Adress: Avenida Pedro de Mendoza 1929, andra våningen). Caféet är garanterat turistfritt och har en trevlig uteservering med utsikt över hamnen (Restaurangerna och caféerna runt Caminito är typiska turistfällor, de flesta är dyra och maten är inte särskilt god).
Undvik turistfällor...

....och fika på Fundación Proa
Ett annat smultronställe är Museo de Bellas Artes de la Boca Benito Quinquela Martín (Adress: Avenida Pedro de Mendoza 1835). Quinquela Martín (1890-1977) växte upp i kvarteret och blev så småningom en av Argentinas mest framstående konstnärer. Hans färgstarka målningar med flitiga hamnarbetare, rykande skorstenar och gigantiska skeppsbyggen ger en bild av hur det såg ut i La Boca i början av 1900-talet, då kvarteret var ett välmående industriområde. Det var också Quinquela Martín som uppmanade invånarna att måla sina hus i glada färger. Från museets takterrass har man utsikt över hela kvarteret. Öppettider: tisdag-söndag 10-18.

Utsikt över hamnen

En av kvarterets största sevärdheter är klubben Boca Juniors stadion. Enligt fotbollsspecialister är det här som världens mest passionerade derby går av stapeln – det som spelas mellan klubbarna Boca Juniors och River Plate. Stadions officiella namn är Alberto J. Armando, efter mannen som var president för klubben 1954-1955 och 1959-1980. I folkmun kallas det La Bombonera, chokladasken, eftersom läktarnas olika nivåer delvis byggts ovanpå varandra för att det ska få plats mer människor. Ovanifrån ser det ut som en ask fylld med godsaker. Sammanlagt får det plats omkring 50.000 åskådare Strukturen gör också att detta stadion har en mycket speciell akustik, läktarna riktigt vibrerar när de argentinska fotbollsfansen släpper loss.

La Bombonera
Klubben museum (Adress: Brandsen 835) har öppet alla dagar mellan 10 och 21, förutom när Boca Juniors spelar hemmamatch. Här sammanfattas klubbens storslagna historia, sedan den grundades av fem italienska invandrare 1905. Efter italienska Milan är Boca Juniors den klubben i världen som har flest internationella titlar, hela 17 stycken. Här kan man bland annat beskåda matchtröjor som tillhört klubbens mest berömda spelare genom tiderna, Diego Armando Maradona.

Fotbollslegenden Maradona
Sina blågula färger tog klubben 1907. Eftersom lagets medlemmar inte kunde komma överens om vilken, bestämde de sig för att använde samma färg som flaggan på det första fartyget som seglade in i hamnen. Det var en svensk båt. Handelsutbytet mellan Sverige och Argentina på den tiden var intensivt, så det var inget ovanligt att svenska båtar anlände till La Boca.

Boca Juniors färger inspirerades i den svenska flaggan
Det var också i La Boca som Evert Taube rumlade runt när han kom till staden som ung sjöman 1910. Hans favoritkrog Ultra Mar, som på svenska kan översättas med, Land på andra sidan havet, låg i hörnet till gatorna Olavarría och Necochea. Den beskrivs i Balladen om Ernst Georg Johansson från Uddevalla: …på krogen Ultra Mar, jag mötte där en timmerman som efterseglad var, han knogade som stallknekt på stadens hippodrom, han var en Uddevallare, Ernst Georg Johansson...

Även om Taubes Ultra Mar inte existerar längre bevarar kvarteret sin charm från början av 1900-talet.

Caminito

Så tar man sig till La Boca
Ta buss nummer 152 eller 130. Båda går längs Avenida Libertador och Avenida L.N. Alem.


Se La Boca på en större karta

2 kommentarer:

  1. Tusen tack där tipset om proa! Kändes riktigt trevligt, och vilken utsikt!
    Niklas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade Proa! Utsikten från deras uteservering är verkligen underbar!

      Radera