söndag 26 juli 2009

Ubåtar för kalla dagar

Argentina, Buenos Aires, VARDAGSLIV. Trots att temperaturen sällan kryper ner under nollstrecket i Buenos Aires, så kan det vara ruggigt kallt på vintern eftersom luftfuktigheten är hög. Därför använder man begreppet sensación térmica (termisk känsla). Även om termometern visar på 3°C så kan det kännas som -1°C när det blåser kyliga vindar från Rio de la Plata. Den här veckan är den hittills kallaste på hela året, med morgontemperaturer kring 2°C. Mitt på dagen kan termometern klättra upp till behagliga 14°C, men det hindrar inte de lokala tevekanalernas nyhetsuppläsare från att varje morgon varna för köldknäppen som drabbat staden. Kyla anses som lite farligt och man undviker gärna att gå ut när det är kallt.
Själv passade jag på att besöka det lilla spanska caféet La Giralda, som är berömt för sina submarinos (ubåtar), varm mjölkchoklad som görs på chokladbitar nerrörda i het mjölk.
Här serveras också stans godaste chocolate con churros, friterade kakor som doppas i tjock varmchoklad. Jag rekommenderar churros fyllda med den lokala delikatessen dulce de leche (på svenska sött av mjölk, mjölk som har kokts med socker tills det bildar en slags kolaliknande sås) Det opretentiösa caféet, som en gång i tiden var en mjölkbod, är en populär mötesplats för intellektuella och studenter. Från fönsterborden har man utsikt över Avenida Corrientes, Buenos Aires motsvarighet till Broadway.
La Giralda
Kvarter: Centro
Adress: Avenida Corrientes 1453
T-bana: Linje B, station Uruguay, Linje D, station Tribunales

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar