lördag 23 maj 2009

Valparaíso, bohemisk atmosfär vid Stilla Havet

Chile, Valparaíso, STÄDER. Den pittoreska och lite dekadenta hamnstaden Valparaíso är något man inte får missa när man besöker Chile. Denna stad, som även kallas Stilla Havets pärla, charmar besökarna med sina trånga gränder och färgglada hus. Valparaíso breder ut sig över 45 kullar, som formar en anfiteater runt bukten med samma namn, och ger staden dess speciella utseende.

Traditionell hemvist för poeter, musiker och konstnärer, utsågs Valparaíso 2004 till Chiles kulturhuvudstad. En av de mest berömda invånarna genom tiderna är diktaren Pablo Neruda (1904-1973). Hans hus La Sebastiana, där han skrev flera av sina stora verk, är idag ett museum (Adress: Ferrari 692, Cerro Florida). Det gamla hamnkvarteret, Barrio Puerto, var känt för sitt bohemiska nattliv, som nådde sin kulmen på 50- och 60-talet. Sjömän från alla världens länder, intellektuella, prostituerade och artister roade sig på kvarterets barer.

Valparaíso började växa upp redan på 1530-talet. Staden kallades ursprungligen för Valle del Paraíso, Paradisets dal, ett namn den fick efter sin natursköna omgivning. I början av 1800-talet förvandlades Valparaíso tack vare sin djupa hamn till en viktig knutpunkt i de handelsrutter som via Kap Horn förband Europa med Stilla Havets kust. Spanjorer, engelsmän, tyskar, fransmän, italienare och jugoslaver etablerade sig i Valparaíso, som fram till början av 1900-talet var en av Sydamerikas mest blomstrande och kosmopolitiska hamnstäder. 1906 förstördes staden nästan helt av en jordbävning. Trots att Valparaíso förlorade betydelse för den internationella sjöfartshandeln när Panamakanalen invigdes 1914 är det fortfarande Chiles viktigaste hamn. Här ligger också landets Kongress och flera universitet. Tack vare sin rika historia och särpräglade arkitektur, finns staden sedan 2003 med på UNESCO:s världsarvslista.

I själva stadskärnan fungerar 15 hissar, som är ett viktigt transportmedel i den backiga terrängen. Från toppen av någon av kullarna har man en vacker utsikt över staden och havet. Flera av hissarna byggdes under det förra sekelskiftet och fungerar än idag. Den äldsta är Ascensor Concepción, som går till toppen av kullen med samma namn. Den konstruerades 1883 på initiativ av invandrarna i området. Ascensor El Peral, tar besökarna till kullen (cerro) Alegre, varifrån man har en fantastisk vy över hamnen. Härifrån kan man fortsätta längs promenadstråket Paseo Yugoslavo, som utgör en del av den kulturminnesmärkta gamla stan.

En båttur i hamnen är ett måste för den som besöker Valparaíso. De färgglada, knarriga träbåtarna tar med besökarna på en guidad rundtur i fiskehamnen och man får chans att se staden från havet. Båtarna avgår från piren Muelle de Prat, den enda del av hamnen som är öppen för allmänheten. Härifrån kan man också beskåda det intensiva hamnarbetet. Stora kranar lastar av och på båtarna som lägger till i hamnen, dag och natt.

Gastronomi
På kullen Cerro Concepción kan man avnjuta traditionella chilenska rätter på krogen Puerto Escondido (Adress: Papudo 424), som drivs av familjen López. Testa till exempel pastel de papa, gratäng gjord på köttfärs och potatismos, lök, ägg och oliver.

Stans bästa köttpiroger empanadas de pino hittar du i stadsdelen AlmendralEmpanadas Famosas (Adress: Salvador Donoso 1379). Det är en enkel krog vars inredning inte har förändrats mycket sedan den öppnades 1963.

Långt från Valparaísos turistcentrum ligger Los Deportistas, en klassisk kvarterskrog som är så välkänd att den inte ens har någon skylt. (Adress: Colo Colo 1217, Cerro O’ Higgins). Ägaren Renato Navarro tar själv upp beställningarna och hans 80-åriga mamma står i köket. Restaurangen har serverat chilensk husmanskost i ett halvt sekel. Portionerna är mer än generösa. Man kan välja mellan åtta olika huvudrätter som serveras tillsammans med många olika smårätter.

Trevliga caféer och barer hittar man kring torgen Plaza Sotomayor och Plaza Aníbal Pinto, samt på kullarna Alegre och Concepción. En av stadens mest traditionella barer är Cinzano, som har legat på samma plats sedan 1896 (Adress: Plaza Aníbal Pinto 1182).

tar man sig till Valparaíso
Staden är belägen 12 mil nordväst Chiles huvudstad och Santiago och 40 mil från staden Mendoza i Argentina. Från Santiago är det bekvämast att ta buss från busstationen Terminal Pajaritos (T-bana: Linje 1, station Pajaritos). Resan tar omkring 2 timmar. Även från Mendoza är det möjligt att ta buss. Bussbolaget Andesmar har bussresor mellan de båda städerna (Busstationen Terminal de omnibus de Mendoza ligger i korsningen mellan Acceso Oeste y Avenida Gobernador Videla) Resan tar cirka åtta timmar. Valparaíso är ihopbyggd med badorten Viña del Mar, vilket gör det enkelt att besöka båda städerna under samma resa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar