lördag 2 maj 2009

Buenos Aires: Caféer med tradition

ARGENTINA, BUENOS AIRES, Traditioner. Cafékulturen är djupt rotad i Buenos Aires. Man kan fortfarande hitta caféer som öppnades under det förra sekelskiftet och som inte har förändrats mycket sedan dess. Varje kvarter har sina egna caféer och de är viktiga mötesplatser för stadens invånare. Här äter man frukost, läser tidningen, har jobbmöten, utbyter skvaller med grannarna och träffar sina vänner för att diskutera politik i timtal. För att bevara staden cafékultur kulturminnesmärker lokalregeringen sedan 1998 de gamla caféer som är mest välbehållna. Idag finns ett femtiotal caféer med på listan över Cafés Notables, Framstående caféer. Till mina egna favoriter hör de här tre caféerna som ligger i det pittoreska tangokvarteret San Telmo. Beställ den klassiska frukosten café con leche, kaffe med varm mjölk, och medialunas, små krispiga croissanter, och avnjut den i historisk miljö!
Bar el Federal
Kvarter: San Telmo
Adress: Carlos Calvo 395
El Federal grundades 1884 och ser ungefär likadant ut idag. Den vackra bardisken dekorerad med glasmosaik är över hundra år gammal. Precis som många andra gamla caféer i Buenos Aires var El Federal från början en handelsbod. Till specialiteterna hör pastarätter och picadas, den argentinska motsvarigheten till spanska tapas (olika, ostar, skinka, starka korvar, oliver, patéer och andra läckerheter – som serveras med bröd). Potatisomeletten (tortilla de papas) är värd att provsmakas.

El Británico
Kvarter:
San Telmo
Adress: Avenida Brasil 399
El Británico, britten, var från början en handelsbod och taverna vid namn La Cosechera. Den öppnades på 1920-talet och blev en mötesplats för kvarterets engelsmän. Både brittiska krigsveteraner som överlevt det Första Världskriget och engelsmän som kommit till staden för att arbeta med att bygga upp järnvägsnätet hörde till stamgästerna. Därför beslöt ägaren att byta namn på tavernan till El Británico. Idag besöks caféet bland annat av journalister, författare, artister och konstnärer som har sina ateljéer i närheten.

El Hipopótamo
Kvarter:
San Telmo
Adress: Avenida Brasil 401
Mittemot El Británico ligger ett annat traditionellt café vid namn El Hipopótamo, Flodhästen. Detta traditionella café öppnade 1904 och har lyckats bevara sin unika atmosfär. Från fönsterborden har man utsikt över ett av Buenos Aires mest pittoreska gathörn och parken Parque Lezama, den plats där Buenos Aires sägs ha grundats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar