lördag 25 april 2009

Montevideo: nostalgi vid Río de la Platas strand

Uruguay, Montevideo, STÄDER. Det vilar en slags melankoli över Uruguays huvudstad Montevideo. De pittoreska nedslitna gatorna i hamnområdet känns som hämtade ur en tango. Särskilt under vinterhalvåret ger den här lite gråa hamnstaden besökaren en känsla av nostalgi. Med sina 1,3 miljoner invånare har Montevideo ett lugnt tempo. Montevideoborna är lågmälda, vänliga och verkar aldrig ha bråttom någonstans. Överallt promenerar människor omkring med en termos under armen och en mate i handen. Mate är den lilla behållare, vanligtvis gjord i nysilver, trä, eller av en urholkad kalebass, som den teliknande drycken med samma namn (mate) dricks ur. Mate är en populär dryck främst i Uruguay och Argentina, men även i vissa delar av Brasilien, Chile, Bolivia och Paraguay. I Montevideo tycks det alltid finnas tid för att stanna upp och prata en stund och dricka några mate. Staden är ganska liten vilket gör den enkel att turista i.

Buenos Aires invånare brukar klaga över att deras stad är byggd med ryggen mot Río de la Plata. I Montevideo är floden däremot ett naturligt inslag stadsbilden. Den över 3 mil långa strandpromenaden, la rambla, är ett populärt promenadstråk. Eftersom vattnet i Río de la Plata inte är förorenat som på den argentinska sidan kan man till och med bada här och det finns stränder mitt inne i staden. På grund av närheten till Atlanten, är flodens vatten uppblandat med salt havsvatten och vågorna kan gå ganska höga. Vattnet är mycket klarare än vid den argentinska kusten och liknar faktiskt ett hav.

Den exklusiva stadsdelen Pocitos ligger precis intill floden. Från de moderna höghusens balkonger har man utsikt över Río de la Plata. Under årets varma månader samlas kvarterets ungdomar varje eftermiddag på stranden för att spela beach volley och dricka mate. En annan fashionabel stadsdel är Carrasco, ett område med pampiga gamla villor och traditionell hemvist för Montevideos överklass.

Den charmiga gamla stadskärnan, Ciudad Vieja, är idag stadens affärscentrum. Här ligger banker, ministerier och företag sida vid sida med gamla byggnader från den spanska kolonialtiden. Bland kvarterets sevärdheter finns katedralen, som uppfördes 1804 i neoklassisk stil, stadshuset Cabildo, vilket idag hyser det Historiska Nationalmuseet, och den vackra teatern, Teatro Solís, som invigdes 1856.


Kvarteret har ett intensivt nattliv med många barer och restauranger. Det finns gott om trevliga gågator, små torg och uteserveringar. Det traditionella ölcaféet La Pasiva är vida berömt för sin varmkorv. (La Pasiva är en kedja. I gamla stan finns det en filial på hörnet mellan gatorna Sarandí och Juan Carlos Gómez.) Den speciella senapen som serveras till korven görs efter ett hemligt recept. Ett måste är att prova det uruguayanska ölen Pilsen.

Det bästa stället att äta lunch på är saluhallen Mercado del Puerto (Adress: Piedras 237). Byggnaden specialbeställdes från Liverpool och invigdes 1868. Den påminner också om en gammal brittisk järnvägsstation. Med tiden konkurrerade grillrestaurangerna ut marknadsstånden och i dag har saluhallen förvandlats till ett klassiskt lunchställe. Här kan man avnjuta olika sorters kött och fisk, allt grillat i en mycket pittoresk atmosfär.

En maträtt som man måste prova när man är i Uruguay är chivito, en tunn skiva grillat oxkött i bröd - som en hamburgare - med skinka, bacon, ost, hårdkokt ägg, röd paprika, tomat, sallad och majonnäs. Beställer man en chivito al plato får man köttbiten tillsammans med stekt ägg på ett berg av pommes frites och sallad. Denna rätt är så stor att två kan dela på den. Medan man väntar på sin chivito kan man avnjuta en medio y medio, en traditionell aperitif som består av hälften cider och hälften vitt vin.

Shopping
Är man ute efter att handla skor och kläder är shoppingcentrat Punta Carretas värt ett besök. Det ligger inhyst i ett gammalt fängelse (Adress: José Elauri 350). Här finns över 200 olika affärer, som säljer både inhemska och internationella märken.

Karneval med afrikanska rytmer
En av de bästa tiderna på året att besöka Montevideo är i februari, när det är karneval i staden. Denna färgsprakande tradition härstammar från kolonialtiden, då tusentals människor från olika delar av Afrika kom till huvudstaden för att arbeta som slavar hos stadens välbärgade familjer. Efter att slaveriet hade förbjudits 1846, började stadens svarta invånare att samlas i de fattiga kvarteren Sur och Palermo för att spela trummor tillsammans. Det var ett sätt att minnas rytmerna och kulterna från hemländerna, där trummorna användes i olika ceremonier. Det var så den speciella musikstilen candombe uppkom. Trummorna användes också av stadens svarta befolkning som ett kommunikationsmedel, när det skulle hållas möte eller fest. Några enstaka musiker gick ut på gatan och spelade för att kalla (llamar på spanska) på andra och få dem att ansluta sig. Denna tradition bevaras idag i paraden Las llamadas, som under karnevalen utförs längs gatorna Carlos Gardel och Isla de Flores, i kvarteren Sur och Palermo i södra Montevideo. Av Uruguays befolkning på 3,3 miljoner beräknas ca 9% ha afrikanskt ursprung.



Så tar man sig till Montevideo
Om man befinner sig i Buenos Aires är det enkelt att ta färja till Montevideo. Företaget Buquebus, har direkta båtturer från Puerto Madero, tur och retur för cirka 500 pesos (1140 kr). Resan tar tre timmar. Man kan också åka via staden Colonia i Uruguay (båt till Colonia och därefter buss), vilket tar längre tid men är billigare. Även båtbolaget Colonia Express i Puerto Madero erbjuder detta alternativ.

Företaget Cacciola Viajes erbjuder ekonomiska båtresor som avgår från staden Tigre. Samtliga bolag brukar ha specialerbjudande om man bokar dagsutflykter i vilka lunch och guidad rundtur ingår. Buquebus har även paketresor med hotell. Visserligen är Montevideo inte särskilt stort, men att stanna en natt på hotell för att hinna utforska staden ordentligt är en god idé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar