lördag 4 april 2009

Buenos Aires: Fika i grön oas

Argentina, Buenos Aires, PLATSER. I Buenos Aires centrum är det svårt att hitta trevliga uteserveringar, där man kan ta en kopp kaffe i lugn och ro långt från trafikbuller och avgaser. Ett av de bästa ställena att fika på är Biblioteca Nacional, Nationalbiblioteket. Bibliotekets trädgård är en grön oas mitt i innerstaden, med bekväma bänkar att sitta och läsa eller vila benen på.

Det finns två olika caféer att välja på. På Bibliotekets gård ligger Café del Lector (Läsarens café), ett favorittillhåll för stadens intelektuella. Här kan man äta lunch för 30 pesos (65 kr). På första våningen ligger ett lite mindre café, som har en trevlig terrass. Här lunchar bibliotekets personal och man kan beställa in dagens rätt för 20 pesos (43 kr).

Missa inte att åka upp på femte våningen. Därifrån har man utsikt över hela stan och Río de la Plata.
Guidade rundturer
Landets främsta bibliotek, Biblioteca Nacional, ligger inhyst i en häftig 70-tals byggnad uppförd i brutalistisk stil. Bygget inleddes 1971, men blev inte klart förrän 1992 på grund av byråkratiska problem. Författaren Jorge Luis Borges var bibliotekets direktör mellan 1955 och 1973. Här anordnas konferenser, konserter, utställningar och kurser. Det organiseras guidade rundturer på engelska på måndagar, tisdagar och torsdagar klockan 15. På spanska kan man bli guidad mån-fredag samma tid.

Biblioteca Nacional
Kvarter: Palermo
Adress: Agüero 2502, Buenos Aires, Argentina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar