söndag 5 april 2009

Upplev påsken i La Paz


Bolivia, La Paz, TRADITIONER. I Bolivias huvudstad La Paz firas den katolska påsken med stor hängivelse. Därför är ett besök i staden under påskveckan en oförglömlig upplevelse. Många av stadens invånare är djupt religiösa. Förutom de traditionella processionerna som genomförs under Långfredagen, hålls många andra seder vid liv. I La Paz utspelar sig stor del vardagslivet på gator och torg, vilket gör att man som besökare verkligen har möjlighet att få en inblick i påskfirandet.

På Palmsöndagen är det tradition att gå i högmässan. Utanför stadens kyrkor sitter indiankvinnor och flätar krucifix, ringar, korgar och andra konsthantverk av palmblad som de sedan säljer. Det sägs att om man hänger krucifixet bakom dörren får man tur hela året.


Vanligtvis arbetar man under Skärtorsdagens morgon och är ledig på eftermiddagen. På Skärtorsdagskvällen fylls stadens gator av människor i alla åldrar som vandrar mellan olika kyrkor. Den här dagen är det nämligen brukligt att besöka sju eller fjorton olika tempel till minne av de fjorton korstågsstationerna. Det är vanligt att göra de här kyrkobesöken tillsammans med hela familjen. De flesta kyrkor är så fulla av folk att man får köa för att komma in. En av de mest stämningsfulla kyrkorna är San Francisco (Plaza de San Francisco). San Pedro (Plaza San Pedro) och Santo Domingo (på hörnan mellan gatorna Ingavi och Yanacocha), är också värda ett besök. Stadens catedral Nuestra Señora de La Paz ligger på Plaza Murillo. Utanför kyrkorna står gatuförsäljare och säljer mat, godis och drycker

Långfredagen är en helgdag i La Paz och man äter påskmiddag med familjen. Till minne av den sista nattvarden äter man tolv olika rätter som symboliserar Jesus 12 lärjungar. Under kolonialtiden då katolicismen infördes i landet var det förbjudet att äta kött under denna dag. Även om det idag är tillåtet, så undviker de flesta människor att äta kötträtter under Långfredagen. Påskmenyn består främst av skaldjur, fisk och grönsaker. En typisk rätt i La Paz är quesohumacha, en slags gryta som innehåller lök, ärtor, paprika, potatis, majs, smält ost och färska örter.


På Långfredagens eftermiddag kan man gå och titta på processionerna som genomförs på Plaza Murillo. I dessa deltar inte bara medlemmar i kyrkan, utan även representanter från regeringen, riksdagen, militären och polisen. Har man tur kan man till och med få syn på landets president, Evo Morales, eller vicepresidenten Alvaro García Linera.


Under påskhelgen är det tradition att vallfärda till Copacabana, vid Titicacasjöns strand, för att besöka helgedomen med madonnabilden av Bolivias skyddshelgon La Virgen de Copacabana. För att ta sig till staden åker man båt över sundet Tiquina, som avdelar Titicacasjöns norra och södra del. Det finns till och med de som färdas de omkring 15 milen som skiljer La Paz från Copacabana till fots. De som är riktigt religiösa bestiger barfota den bergsknalle som ligger i Copacabana, till minne av Jesus vandring till korset. På toppen finns ett altare där man tänder ljus och tillber La Virgen de Copacabana.


Om man besöker Bolivia under påsken bör man veta att restauranger och barer inte serverar alkohol under helgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar