söndag 19 april 2009

Argentina: Frossa i fisk och skaldjur på Atlantkusten


Argentina, Mar del Plata, GOURMET. Så här på höstkanten (när det är vår i Sverige) är badorten Mar del Plata ett perfekt resmål. Även om det brukar vara för kallt för att bada, kan man njuta av årets sista soliga dagar på stranden. Promenader längs den flera kilometer långa strandpromenader, shopping och bra restauranger är andra attraktioner som den här staden vid Atlantkusten, 40 mil söder om Buenos Aires, har att erbjuda. Under industrisemestern i januari och februari är Mar del Plata ett populärt semestermål, särskilt för invånarna i huvudstaden. Då är stränderna överfulla och man får köa för att få ett bord på en restaurang eller ett café. Resten av året är tempot i staden, med en halv miljon invånare, betydligt mer avslappnat.



Mar del Plata är vida känd för sitt gastronomiska utbud. Särskilt fisk och skaldjursälskaren får sitt lystmäte tillfredställt. De mest traditionella krogarna ligger i den gamla hamnen. Den byggdes 1924 av italienska invandrare och är i dag Argentinas största fiskehamn. Många av restaurangerna har trevliga uteserveringar. Här kan man också fynda konserver med skaldjur i någon av de små bodarna och beskåda gigantiska sjölejon som hoppar upp på land.


En av klassikerna i hamnen är Viento en Popa (Adress: Avenida Martínez de Hoz 257), som drivs av den före detta rugbyspelaren Ñeco Cioffi och hans familj. Restaurangen har ingen skylt, men eftersom den är så välkänd hittar folk dit ändå. Konceptet är enkelt men har visat sig vara framgångsrikt: enkla rätter med fisk och skaldjur nyss uppdragna ur Atlanten. Det brukar vara mycket folk, särskilt under högsäsongen, så det är en god idé att boka bord i förväg (+54 223 4890220).



Under det förra sekelskiftet slog sig många basker ner i Mar del Plata, vilket har satt sina spår på stadens gastronomiska utbud. De anpassade sina traditionella fisk- och skaldjursrecept till det nya hemlandets råvaror. Utsökta skaldjursgrytor och paella serveras på Los Vascos (Adress: Avenida Martínez de Hoz 643), Rincón Basko (Adress: Avenida Juan. B. Justo 2201) och Centro Vasco Denak Bat (Adress: Moreno 3440).


Mar del Plata är också berömd för sin fyllda pasta, som till exempel sorrentinos (pastaknyten något större en ravioli som ofta fylls med mozarella och skinka). Det sägs att vattnet i staden ger pastan en speciell smak. En av de mest traditionella pastarestaurangerna är Montecatino Alpe (Adress: La Rioja 1489). Andra italienska restauranger som rekommenderas av lokalinvånarna är Dei Fiori (Adress: Olavarria 2529), La Nonna Emma (Adress: Alvear 100), La Nonna Rafaella (Adress: Alberti 2583) och Tisiano (Adress: San Lorenzo 1332).


Så tar man sig till Mar del Plata

Från Buenos Aires tar man buss (sex timmar) från Terminal de Omnibús de Retiro med till exempel bussbolaget Nueva Chevalier (ca 320 kr t/r).


Hotell

Det lilla familjehotellet Hotel Amsterdam, som ligger några meter från stranden, har dubbelrum från 560 kr per natt under lågsäsongen (början av april-mitten av november)

Adress: Bulevar Maritimo Patricio Peralta Ramos 4799

Tele: +54 223 451-5137 / 486-0606


Ett annat mysigt hotell nära stranden är Hotel Miami (***)

Adress: Santa Fe 1677

Tele: +54223 495-2031


Ett riktigt budgethotell nära stranden är Hotel San Lorenzo (*)

Adress: Alsina 2654

Tele: +54 223 451-5661

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar