fredag 29 maj 2009

San Telmo, Buenos Aires nya gourmetkvarter

San Telmos gamla marknad
ARGENTINA, BUENOS AIRES, Gourmet. Stadsdelarna Palermo Viejo och Palermo Hollywood har under de senaste åren varit Buenos Aires mecka när det gäller trendiga restauranger. Nu har staden emellertid fått ett nytt gourmetkvarter: San Telmo. Den som söker efter förstklassiga kök i pittoresk miljö ska definitivt besöka någon av de nyöppnade krogarna i området, som utgör en del av Buenos Aires gamla stadskärna.
Sedan den argentinska pesons devalverades 2001 har turismen i huvudstaden ökat enormt. Den charmiga och lite nedslitna stadsdelen San Telmo är en av de utländska besökarnas favoritkvarter, vilket har bidragit till att chica designaffärer och nyskapande krogar öppnats i området. I stadsdelen, som fram till för några år sedan inte hade mer att bjuda på än några traditionella grillrestauranger och halvbra pizzerior, finns idag 134 restauranger och tillväxten fortsätter. Under de senaste månaderna ansökte 40 personer om tillstånd för att öppna restaurang i San Telmo.
Här finns bland annat de spanska, japanska, baskiska och argentinska köken representerade, men även mer vågade koncept, som till exempel molekylär gastronomi. Restaurangernas målgrupp är finsmakare som är beredda att betala lite mer för kvalitet. Det genomsnittliga priset för en middag med vin är cirka 90 pesos (cirka 183 kr) per person, vilket med svenska mått mätt inte är särskilt dyrt. Mitt på dagen brukar några av krogarna servera dagens lunch för omkring 30 pesos (cirka 61 kr).
Väggmålning i San Telmo
El Baqueano
Adress:
Chile 495
Öppet:
tis-lör, 19-24
El Baqueano är definitivt en krog för den som vill prova på nya smakupplevelser. Här serveras ovanliga inhemska kött-, fågel- och fiskrätter som till exempel lamadjur, chinchilla, struts, vildsvin och hare. Man kan välja mellan en provsmakningsmeny med sju olika rätter eller att äta à la carte.
http://www.restoelbaqueano.com/
Defensa al sur

Defensa al sur
Adress: Defensa 1338
Öppet:
tis-lör, 20.30-1, sön 12-16
Den här lilla mysiga restaurangen är perfekt för romantiska middagar. Här lagar unga kockar kreativ gourmetmat inspirerad bland annat i det franska köket.

www.defensaalsur.com.ar


Romantisk stämning på Defensa al Sur

Caseros
Adress:
Avenida Caseros 486
Öppet:
mån-fre lunchöppet, tis-lör kvällsöppet
Den nyöppnade krogen Caseros har specialiserat sig på cocina porteña, Buenos Aires eget kök, i modern tappning. Här finns olika kött- fisk- och pastarätter.

Sagardi
Adress:
Humberto Primo 319
Öppet:
alla dagar, lunchöppet och kvällsöppet
En typisk baskisk taverna som serveras läckerheter från detta område i norra Spanien. Här kan man både äta middag eller ta ett glas vin eller sider och några pintxos, smårätter.
http://www.sagardi.com.ar/

La Vinería de Gualterio Bolívar

La Vinería de Gualterio Bolívar
Adress:
Bolívar 865
Öppet
: tis-sön: lunch 13 – 16, middag 21 - 24
Minimalistisk restaurang som specialiserat sig på molekylär gastronomi (som bland annat handlar om att man med hjälp av kemiska tillsatser skapar nya smaker, konsistenser och former på mat) Stället serverar en provsmakningsmeny i 12 steg, med olika små portioner för att man ska få testa många olika rätter.
http://www.lavineriadegualteriobolivar.com/

Full fart i köket på restaurangen La Vinería de Gualterio Bolívar

Café San Juan

Adress:
San Juan 450
Öppet:
tisd-sönd, lunchöppet och kvällsöppet
Ett typiskt kvarterscafé som har blivit populärt den senaste tiden för sin goda mat. Här serveras traditionella rätter från Buenos Aires med modernt stuk.

Chez
Adress:
Defensa 1000
Öppet:
Alla dagar 10-24, förutom sön och mån då det är stängt på kvällen.
Chez serverar fransk gourmetmat i historisk miljö. Restauranger ligger i ett vackert gammalt hus som en gång tillhörde poeten Esteban de Luca.
http://www.che-z.com.ar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar