fredag 5 juni 2009

Anrik semesterstad vid floddelta

Argentina, Buenos Aires, PLATSER. Ungefär 3 mil norr om Buenos Aires ligger staden Tigre, precis vid ett floddelta som bildats på den plats där floden Paraná rinner ut i Río de la Plata. I början av 1900-talet var Tigre ett populärt utflykstmål för Buenos Aires mest förnäma familjer. Den ståtliga byggnaden Casino Tigre Club, från 1910, vittnar om denna belle époque. Konstruktionen, som under början av förra seklet var en av landets främsta nöjesanläggningar, hyser idag ett konstmuseum. I Tigre finns också flera anrika gamla roddklubbar som är aktiva än idag. En av dem är Skandinaviska Roddklubben, Club de Remeros Escandinavos från 1912, vars medlemmar bestod av invandrare från nordliga breddgrader.

Från färjeterminalen Estación Fluvial (Adress: Emilio Mitre 345) kan man ta båt ut till någon av öarna. Båtarna fungerar som bussar för de människor som bor på Tigres öar året runt. På sommaren åker Buenos Airesborna till deltat för att sola och bada. Här finns många semesteranläggningar med pooler och små sandstränder. Vill man stanna några dagar finns ett stort utbud av hotell och stugor att hyra. Men även så här på höstkanten är Tigre ett trevligt utflyktsmål. Man kan till exempel ta en båt till den populära lunchrestaurangen El Gato Blanco*. På deras uteservering kan man njuta av god fisk under höstsolens ljumma strålar.

På den gamla marknaden Puerto de Frutos handlade Tigres invånarna en gång i tiden frukt och grönsaker. Idag är det ett gigantiskt shoppingcentrum under bar himmel med olika affärer som säljer både konsthantverk i korg som gjorts av hantverkarna i området och moderna möbler och heminredningsobjekt inspirerade i Indien och Mellanöstern (Adress: korsningen mellangatorna Los Alamos y Los Mimbres). Flest affärer är öppna på helgerna, men då är det också proppfullt med folk.

I Tigre finns också den jättestora nöjesparken Parque de la Costa, vilket gör staden till ett perfekt utflyktsmål för barnfamiljen. Här finns 70 olika karuseller för barn i alla åldrar, bland annat en bergochdalbana med fem looper för de allra modigaste. Man kan också beskåda Sydamerikas största fontän där det annordnas shower med musik, vatten och ljus. Man betalar 30 pesos (ca 61 kronor) i inträdesavgift och får åka alla karuseller. Öppettider: fre 11-19 (karuseller 11-18) Sön och helgdagar. 11-20 (karuseller 11-19).

*El Gato Blanco
Adress:
Río Capitán Muelle 80.
Tele: (005411) 4728-0390
Web: http://www.gato-blanco.com/
Restaurangen ligger på en ö och har en trevlig uteservering med utsikt över deltat. Det tar cirka 50 minuter att åka båt dit från Estación Fluvial. Bolaget Compañía Interisleña har båtar dit. De avgår en gång i halvtimmen på helgerna och ungefär varannan timme på vardagar.

Så tar man sig till Tigre
Tåg: Linje Mitre, förgreningen mellan Retiro och Tigre. Hoppa av vid slutstationen Tigre. Om man istället går av vid stationen Olivos kan man ta turisttåger Tren de la Costa (http://www.trendelacosta.com.ar/) vidare därifrån. Det går längs Río de la Platas kust fram till ingången till nöjesparken Parque de la Costa i Tigre. Resan mellan Buenos Aires och Tigre tar cirka 40 minuter.
Buss: nummer 60, som man kan ta bl.a. från Plaza del Congreso och stationen Constitución.

Information om logi, gastronomi och utflykter i Tigre: http://www.viatigre.com.ar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar