onsdag 10 juni 2009

Buenos Aires: lantmarknad med hästkonster och folkdans

Argentina, Buenos Aires, PLATSER. Om man vill få en inblick i hur det ser ut på den argentinska landsbygden, utan att lämna stan så kan man besöka marknaden Feria de Mataderos. Mataderos betyder slakthus på svenska och är ett kvarter i sydvästra Buenos Aires där boskapen slaktades förr i tiden.

Här visar gauchos, den argentinska motsvarigheten till cowboys, upp sina färdigheter på hästryggen inför publik. En av de mest traditionella tävlingarna är el juego de la sortija, ringleken, som infördes i Argentina av de spanska conquistadorerna. Ryttaren ska under galopp försöka fånga en liten ring som hänger i en tunn tråd på en smal sticka.

Folkdans på gatan
Det spelas levande musik och dansas folkdans på gatorna. I små stånd säljs konsthantverk, hemlagade delikatesser och specialiteter från norra Argentina, till exempel empanadas (piroger), tamales (majs som bakats i sina egna blad med köttfärs och ost) och locro (en mustig gryta gjord på majs och olika sorters kött). Missa inte de små söta friterade kakorna, pastelitos.

Passa på att shoppa billiga lerfat och krukor
Under sommarmånaderna februari och mars hålls marknaden på lördagkvällar (kl. 18-01). Resten av året har marknaden öppet på söndagar kl. 10-20.30. I januari är den stängd.

På markanden säljs livsmedel och konsthantverk
Det trevliga lilla museet Museo de los corrales (på Avenida Corrales 6436, öppettider som marknaden) visar över 3 000 föremål och redskap som vittnar om livet på den argentinska landsbygden. Museet är särskilt roligt att besöka med barn, eftersom djur och människor finns representerade i färgglada skalmodeller.

Provsmaka argentinska delikatesser
Vid matstånden på marknaden brukar det vara svårt att få ett bord. Vill man sitta ner kan man äta en enkel med god lunch kan på grillrestaurangen La Buseca (på hörnan mellan gatorna Lisandro de la Torre y och Avenida de los Corrales). Här finns även en liten uteservering.

La Buseca
Så tar man sig till Mataderos
Feria de Mataderos hålls i korsningen mellan gatorna Lisandro de la Torre och Avenida de los Corrales. Från centrala Buenos Aires tar det cirka 40 minuter att åka dit.
Buss: nummer 6, 55, 63, 80, 92, 97, 103, 117, 126, 141, 155, 180, 185

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar