söndag 20 september 2009

Bra att veta inför resan till Bunos Aires

Att hitta
Trots att Buenos Aires är en ofantlig stad, så är det lätt att hitta. Precis som många andra städer i Nord- och Sydamerika så är den uppbyggd efter ett rutmönster, med raka gator och avenyer. Mellan varje tvärgata är det 100 meter och husens nummer är indelade i hundratal. Om vi till exempel står på den första delen av Avenida de Mayo så sträcker sig numren mellan 1 och 100. Efter den första tvärgatan så börjar numreringen på 101 och sträcker sig till 200, även om man inte har kommit fram till nummer 99 innan den första tvärgatan. Sträckan mellan två tvärgator kallas för cuadra och om man frågar efter vägen till någon plats så är det vanligaste att den som svarar säger att det är si eller så många cuadras dit.

Folk är i allmänhet väldigt hjälpsamma och trevliga mot vilsekomna turister. I de flesta tidningskiosker kan man köpa kartboken Guía T, som förutom kartor över hela staden också innehåller information om vilka buss- och tunnelbanelinjer man kan ta till olika ställen.


Språk
I Buenos Aires talar man spanska, men många ord skiljer sig från den spanska som talas i Spanien eller i andra delar av Latinamerika. Språket har inslag från lunfardo, en slang som föddes i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet i de invandrartäta hamnområdena. Många av lunfardons ord härstammar från italienskan och olika italienska dialekter – främst genovesiska - och förekommer ofta i tangotexter. Dialekten har även uttryck från franskan, engelskan, portugisiska, afrikanska språk och andra språk och dialekter som talades av invandrarna, samt från indianspråken quechua, guaraní och mapuche. Ordet lunfardo är från början ett franskt slangord och en deformation av lombard, det vill säga en person från region Lombardiet i norra Italien. Det användes som synonym till tjuv, eftersom invandrarna från denna region som slog sig ner i Frankrike var fattiga och ansågs tjuvaktiga. I början av förra seklet använde man även i Buenos Aires termen lunfardo för att säga tjuv, men idag avser den bara dialekten. Somliga ord är inte längre i bruk, men finns kvar i gamla tangotexter. Andra termer är vanliga uttryck i den spanska som man talar i Buenos Aires. I lunfardon är det vanligt att stavelserna byter plats i orden. T.ex. istället för att säga café (kaffe) så säger man feca, och istället för att säga calle (gata) så säger man lleca.

En del yngre människor talar engelska. På hotell och resebyråer finns för det mesta engelskspråkig personal.

Klimat
Klimatet i Buenos Aires är fuktigt. Den höga luftfuktigheten gör att det känns hett och klibbigt på sommaren, då temperaturen kan stiga ända upp till 40° C. På kvällarna kan det dock bli lite kyligt och det är bra att ha en kofta med sig. Vintrarna är milda, och temperaturen brukar ligga någonstans mellan 0°C och 15° C. De bästa årstiderna att besöka Buenos Aires är hösten och våren, då det brukar vara varmt och behagligt. Man får dock vara beredd på att det kan regna mycket i slutet av vintern och början av våren (augusti-oktober). Årstiderna i Argentina infaller precis tvärtemot årstiderna i Europa. När det är sommar i Sverige så är det vinter i Argentina – med kalla vindar från Sydpolen - och tvärtom.

Årstider
Sommar: 21 december – 20 mars
Höst: 21 mars - 20 juni)
Vinter: 21 juni- 20 september
Vår: 21 september – 20 december

Tidsskillnad
När det är sommartid i Sverige så är tiden i Buenos Aires –5 timmar. När klockan är 16 i Stockholm är den alltså 11 i Buenos Aires. När det är vintertid i Sverige är tidsskillnaden -3 timmar.

Valuta
Argentinsk peso (ARS) är den valuta som används i Argentina. I affärer och på restauranger som ligger i turisttäta områden kan man betala med dollar, men ofta får man då betydligt sämre kurs än den officiella. På många restauranger kan man bara betala kontant. I affärer brukar priset vara något lägre om man betalar kontant. Det är ont om mynt i Buenos Aires, eftersom man behöver dessa när man åker buss. Ska man använda kollektivtrafik är det alltså bra att samla på sig så mycket mynt så möjligt.

Dricks
På restauranger och kaféer brukar man betala motsvarande 20 % av notan i dricks. På hotell ger man dricks till pickolon. Om man åker på någon guidad rundtur är det vanligt att lämna dricks till guiden och chauffören. Vid längre bussturer ger man dricks till personen som lägger in resväskan i bussens bagageutrymme. På tåg- och busstationer, samt vid vissa shoppingcenter brukar det dyka upp folk som öppnar taxidörren och hjälper dig ut ur bilen med resväskan. Vid sådana tillfällen är det bra att alltid ha någon småslant redo i fickan. Man betalar aldrig dricks när man tar taxi.

Öppettider

Affärer
De flesta affärer i centrum har öppet måndag-lördag, kl. 10 - 20 Shoppingcentrum brukar ha öppet ända till kl. 21, även på söndagar. En del mindre affärer har stäng mitt på dagen, kl. 13-16.30, samt på lördagseftermiddagen. Längs gatan Corrientes ligger boklådor och skivaffärer som har öppet till långt fram på småtimmarna.

Banker
Banker har öppet från måndag-fredag, kl. 10-15. På gatorna San Martín och Reconquista (i Microcentro), mellan nummer 100 och 1000, finns många bra banker att växla på. Bankomater finns överallt.

Apotek
Apotek, Farmacias, finns överallt. Många mediciner kan köpas utan recept. Personalen är mycket professionell och kan hjälpa till med att hitta rätt läkemedel. Apotekens öppettider är samma som affärernas. Vissa apotek har öppet dygnet runt, sju dagar i veckan, t.ex. många av kedjan ”Farma Citys” filialer.

Restauranger
Lunch äter man mellan kl. 12:30 och 15, och middag mellan 20:30 och 24. Restaurangerna anpassar vanligtvis sina öppettider till dessa tider. På många restauranger och pizzerior som man kan äta lunch och middag på vid andra tidpunkter. Många av dessa ställen har öppet till långt efter midnatt. På kaféer kan man förutom maffiga mackor också beställa in enklare varma rätter på udda tider.

Toaletter
Toaletter finns överallt, även på vissa tunnelbanestationer och offentliga platser, t.ex. i Puerto Madero. För det mesta är de ganska fräscha och det brukar inte vara problem att slinka in på ett kafé eller en restaurang och använda toaletten även om man inte beställer något.

Säkerhet
Trots att de senaste årens ekonomiska kriser lett till en större osäkerhet, är Buenos Aires fortfarande en av de säkraste städerna i Latinamerika. I centrum av Buenos Aires är det liv och rörelse fram till långt efter midnatt och mycket människor som rör sig ute på gatorna. Därför känner man sig nästan aldrig osäker som turist. Bussarna går hela natten och är ett transportmedel som folk använder flitigt, även sent på kvällen. Naturligtvis ska man undvika att röra sig ensam ute på natten i mörka gränder.

Precis som i andra storstäder är turister ett lovligt byte för ficktjuvar och väskryckare. Särskilt i områdena i Microcentro (till exempel på gågatan Florida), San Telmo och runt Plaza de Mayo ska man vara försiktig. Det är bra att till exempel inte skylta med dyra kameror, klockor eller stora summor kontanter. Har man ryggsäck så är ett bra knep att ha den på magen om det är mycket folk runtomkring en. När man sitter och fikar ska man undvika att hänga handväskan på ryggstödet eller på stolen bredvid. Detta gäller särskilt på uteserveringar (på vissa caféer och restauranger finns det särskilda hållare under bordet som man kan låsa fast väskan i).
En vanlig metod som används av ficktjuvar är att spruta färg på det utvalda offret bakifrån eller uppifrån. När offret märker att han eller hon har fått färg på sig dyker det genast upp någon hjälpsam människa, vars egentliga avsikt är att stjäla en väska eller en plånbok. Färgsprutarna håller särskilt till runt tågtationen Retiros och Plaza de Mayo.

Om man reser runt i landet ska man vara noga med att ha uppsikt över bagaget på bussterminaler.

Man böra vara försiktig när man tar ut pengar i bankomat. Använd gärna bankomater som finns inne på någon bank under dagtid.

Om olyckan skulle vara framme kan man vända sig till:

Turistpolisen (Comisaría del Turista)
Hit kan man vända sig om man har blivit utsatt för stöld eller något annat brott. Här finns engelsktalande tolkar.
Adress: Av. Corrientes 436
Tele: 0800 999 5000 / (00 54 11) 4346 5748
E-post: turista@policiafederal.gov.ar

Turistombudsmannen (Defensoría del turista)
Till turistombudsmannen kan man vända sig om man vill anmäla diskrimination eller om man har blivit dåligt behandlad eller lurad.
Adress: Av. Pedro de Mendoza 1835 (Museo de Bellas Artes Benito Quinquela Martín i La Boca)
Öppet: Mån-sön kl 10-18
Tele: (00 54 11) 4302 7816.
E-post: turista@defensoria.org.ar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar