torsdag 17 september 2009

Naturupplevelser i Argentinas eget Schweiz


ARGENTINA, ISLA VICTORIA, Platser. Pittoreska San Carlos de Bariloche ligger vid sjön Nahuel Huapi*, nära Anderna i norra Patagonien. De schweiziska och tyska invandrarna som slog sig ner här i början av förra seklet satte sin prägel på den natursköna omgivningen. Som besökare blir man inte förvånad när man får veta att den lilla staden staden kallas för Argentinas Schweiz. Vackra trähus och prydliga trädgårdar, omgivna av skog och vita bergstoppar, ger klara associationer till Alperna. En sömnig Sankt Bernhardshund (stadens symbol) fotograferas av turister vid det vackra byggnadskomplexet Centro Cívico, som utgör stadens hjärta. Här finns också flertalet chokladtillverkare, vars butiker kantar stadens huvudgata. Till de mest traditionella hör Mamuschka och Abuela Goye. Familjen Weiss rökeri och delikatessaffär är vida berömd för sin rökta ost, fisk och kött. Produkterna kan numera köpas vakuumförpackade över hela Argentina.
*Nahuel Huapi betyder ”Tigerön” och är det namn som mapucheindianerna gav sjöns största ö, Isla Victoria.
Är man beredd att betala lite mer för unika naturupplevelser och komfort ska man boka in sig på Hosteria Nacional Isla Victoria. Hotellet är den enda bebyggelsen på ön Isla Victoria, mitt ute i sjön Nahuel Huapi. Sjön utgör en del av en Nationalparken på 705.000 hektar, som har samma namn. För att komma till ön tar man båt från hamnen i Tunquelén. Hotellet har privat transfer, men det arrangeras även dagsutflykter till ön från San Carlos de Bariloche.
Hostería Nacional isla Victoria
Hostería Nacional Isla Victoria öppnades 1946 och var under flera decennier ett traditionellt resmål för nygifta. 1986 brann byggnaden ner till grunden. Den nuvarande konstruktionen uppfördes 2002 på samma plats. Idag är de flesta gästerna utländska turister som har råd att betala för exklusiva naturupplevelser. Hotellet har bara 20 rum och frånsett de besökare som kommer till platsen under dagen så är man som hotellgäst ensam på ön. Hotellet, som drivs av en italiensk familj, är mer hemtrevligt och rustikt än lyxigt. Ett dubbelrum för 2 dagar med helpension kostar 740 USD per person. När man trött och mätt sträcker ut sig i sin nybäddade kingsizesäng efter att ha intagit en trerätters gourmetmiddag känns det dock som om man fått valuta för pengarna. Det fantastiska landskapet sitter kvar på näthinnan länge. I priset ingår transfer till och från flygplatsen i Bariloche, samt upptäcksfärder på ön med guider, som kan göras till fots, med cykel, på mountainbike eller med kajak.
Gemensamt vardagsrum med läsfåtöljer och öppen spis
Ön, som är 2 mil lång och mellan 1 och 4 km bred, är delvis täckt av kanelbrunna Arrayánträd som kan bli upp till 15 meter höga. Öns första invånare var indianfolk. Efter det att platsen hade upptäckts av de spanska conquistadorerna 1620, började ett skeppsvarv att fungera här. Senare öppnades ett växthus för trädplantering. I början av 1900-talet kom de första turisterna till Isla Victoria. Under en kort period förvandlades ön till aristokraten Aaron Anchorenas privata egendom. På Anchorenas initiativ planterades även exotiska träd och växter på ön. Det finns också ett rikt djurliv som består av bland annat vildsvin och rådjur. Vid öns laguner kan man se fasaner, påfåglar, hackspettar och kolibrier. Har man tur kan man få syn på en kondor som glider fram över bergstopparna.

På upptäcksfärd med guide
Ett utflyktsmål i närheten av ön är den berömda Arrayánskogen, Bosque de Arrayanes, hemvist för pudús – en lite mindre typ av rådjur som härstammar från detta område och som sägs ha inspirerat Walt Disney att skapa Bambi.

Centro Cívico i San Carlos de Bariloche
Hotellet på Isla Victoria är öppet från september-april. Tider för frukost, lunch och middag anpassas efter varje gästs behov. Vandrarkängor eller gympaskor, samt kläder lämpliga för friluftsliv rekommenderas.

Så tar man sig till San Carlos de Bariloche
Från Buenos Aires kan man flyga till San Carlos de Bariloche med Aerolíneas eller Lan. Resan tar 2 timmar och kostar runt 2600 kr tur och retur. Man kan också åka nattbuss från Terminal de Omnibús de Retiro, med bland annat bussbolaget Via Bariloche. Resan tar cirka 20 timmar och kostar ungefär 1350 kr tur och retur.
Mer information om hotellet på Isla Victoria http://www.islavictoria.com/ (engelska och spanska)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar