söndag 27 september 2009

Milanesan går aldrig ur tiden

Argentina, RECEPT. Milanesa är en klassiker i det argentinska köket och en av denna bloggares personliga favoriter. Att en bit panerat nötkött kan smaka så fantastiskt! Vid första ögonkastet ser milanesa ut som en vanlig tråkig schnitzel, men låt dig inte luras. Milanesa är argentinsk husmanskost när den är som godast, en tidlös favorit som inte låter sig överskuggas av nya mattrender. Milanesa passar både som lyxig fredagsmiddag, med hemmgjorda pommes frites, och som utflyktsmat, kall i en frasig baguette.

Doña Petrona, banbrytare i teverutan

Vilken är då hemligheten bakom denna populära rätt? Lagom tunna skivor av möraste oxkött vänds i persilja, vitlök, uppvispat ägg och ströbröd, innan de steks i ugn. Enligt Doña Petrona, som var Argentinas första tv-kock och uppnådde en omåttlig succé på 1950- och 60-talen*, är det viktigt att skivorna inte är för tunna för då blir köttet torrt och tråkigt. Är de däremot lagom tjocka så blir resultatet en saftig och mör milanesa. Det finns inte en argentinare som inte förlorar sig i lyriska utsvävningar om någon ber honom att beskriva sin mammas milanesas. Själv tycker jag att de allra godaste är min man Enzos. Hans recept kommer här:

Recept på Milanesa, 4 personer
Ingredienser
600 gram mört oxkött i lagom tunna skivor, till exempel kalvfiléer (8-10 stycken)
Ströbröd
4 ägg
Salt, peppar
Ett paket färsk persilja
1 vitlöksklyfta
Mat- eller olivolja

Tillaga köttet så här:
1. Salta och peppra köttskivorna på båda sidor.

2. Skala vitlöksklyftan och dela den på mitten. Gör som de italienska kockarna och ta bort den lilla roten i mitten. Det gör vitlöken mer lättsmält och man slipper dålig andedräkt. Hacka persiljan och vitlöken fint.

2. Vispa upp äggen och blanda i hackad persilja och vitlök. Häll upp äggblandningen i en stor djup tallrik och ströbrödet på en stor flat tallrik.

3. Vänd köttskivorna i äggblandningen och sedan i ströbrödet. Tryck till med handen eller med ett brett knivblad så att ströbrödet fastnar ordentligt.
4. Lägg köttskivorna på en plåt med lite olja på.
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, 225º-250º.
6. Vänd köttskivorna så att den stekta ytan ligger uppåt och grädda i ytterligare 5 minuter, tills osten har smält och de panerade biffarna har fått fin färg.
Servera med hemlagade pommes frites, potatismos eller en grönsallad. Milanesas kan även tillagas i stekpanna. Värm upp rikligt med olja i stekpannan och stek de panerade köttbitana några minuter på varje sida. Låt dem rinna av på ett tjockt hushållspapper.

En lyxigare variant på denna rätt är Milanesa a la Napolitana, milanesa som har gratinerats i ugnen med skinka, ost och tomat. När man har vänt köttskivorna i ugnen (steg 6), lägger man på tomatsås, skinka och överst, tomat. Gratinera i ca 5 minuter eller tills osten har smält.

*Hennes Kokbok El libro de Doña Petrona (Doña Petronas bok) som lanserades i början av 1950-talet, är Argentinas absoluta matbibel. Denna encyklopedi på över 700 sidor kommer fortfarande ut i nya upplagor (just nu ligger utgåva nummer 101 på bokdiskarna). Boken är en riktig guldgruva för den som vill upptäcka det traditionella argentinska köket, med dess italienska och spanska influenser. Man får dock inte vara rädd för kalorier. Doña Petrona bakar sockerkakor på 10 ägg och använder rikligt med olivolja i tomatsåsen. Här snålas det inte med ingredienserna! Receptboken skrevs på den tid när ingen pratade om kolesterol eller GI.




Här finns Buenos Aires bästa milanesas
Om du befinner dig i Buenos Aires kan du såklart avnjuta en saftig milanesa utan att anstränga dig det minsta i köket. Enligt den argentinska gourmettidningen Planeta JOY hittar du stans bästa milanesas på följande restauranger:

Don Carlos
Stadsdel: La Boca
Adress: Brandsen 699
Tele: (+54 11) 4362-2433
Prisklass: medel

Gardelito
Stadsdel: Palermo Hollywood
Adress: Thames 1914
Tele: (+ 54 11) 4777-8338
http://www.gardelito.com/
Prisklass: ekonomisk

Bio
Serverar vegetarisk milanesa gjord på sojamjöl.
Stadsdel: Palermo Hollywood
Adress: På hörnan mellan gatorna Humboldt och Guatemala
Tele: (+54 11) 4774-3880
http://www.biorestaurant.com.ar/

La Farola de Santa Fe
Stadsdel: Barrio Norte
Adress: Santa Fe 1857
Tele: (+54 11) 4812-7950 / 4813-4067
Prisklass: ekonomisk

El Preferido de Palermo
Stadsdel: Palermo Viejo
Adress: Borges 2108
Tele: (+54 11) 4774-6585
Prisklass: ekonomisk

Standard
Berömd för sin Milanesa a la napolitana.
Stadsdel: Palermo Hollywood
Adress: På hörnan mellan Fitz Roy och Guatemala
Tele: (+54 11) 4779 2774
Prisklass: ekonomisk

El Club de la Milanesa
Stadsdel: Belgrano
Adress: Monroe 1402
Tele: (+54 11) 4780 1677
http://www.blogger.com/www.elclubdelamilanesa.com
Prisklass: ekonomisk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar