söndag 4 oktober 2009

Córdoba: Universitetsstad med anor från kolonialtiden

Argentina, Córdoba, STÄDER. Jag blir ofta tillfrågad om vilka platser i Argentina som är värda ett besök, förutom Buenos Aires. Provinsen Córdoba, i mitten av landet, ligger mig extra varmt om hjärtat eftersom min man Enzo kommer därifrån. Regionen är ett populärt semestermål: Här finns vackra bergslandskap, pittoreska små byar och historiska lämningar från jesuiternas tid. Invånarna är kända för sin sjungande dialekt och har rykte om sig att vara gladlynta festprissar. Dessutom sägs landets vackraste kvinnor finnas här.

En bra utgångspunkt om man vill resa runt i Córdoba är provinshuvudstaden med samma namn. Med sina 1,3 miloner invånare är Córdoba Argentinas näst största stad, efter Buenos Aires. Staden har fått smeknamnet la docta, den lärde, eftersom den är ett viktigt utbildningscentrum. Här finns landets äldsta universitet (och ett av de äldsta i hela Latinamerika) och flera andra välbevarade byggnader från den tid då staden utgjorde en del av det spanska kolonialväldet. Universitetet grundades av jesuiterna 1613 och finns med på UNESCOs världsarvslista.
Universitetet är ett av Sydamerikas äldsta.
Spåren från den spanska kolonialtiden är tydliga i den här delen av landet. Till skillnad från hamnstäderna Buenos Aires och Rosario, där ättlingarna till de spanska conquistadorerna blandades upp med invandrare från olika delar av Europa, är det spanska kulturarvet starkare. Eftersom Córdoba är ett gammalt jesuitcentrum har den katolska kyrkan en stark position.
Caféet El Quijote med Santo Domingo i bakgrunden.
Om man tar nattbussen från Buenos Aires till Córdoba anländer man tidigt på morgonen. Ett tips är att, efter att ha lämnat väskorna på hotellet, bege sig till det traditionella caféet El Quijote, som ligger på hörnet mellan gatorna Vélez Sarfield och Dean Funes. Från caféets uteservering, dit stamgästerna kommer för att läsa tidningen, kan man se staden sakta vakna. Ägarna till boklådorna i caféets närhet hälsar på varandra medan de drar upp jauliserna i plåt för att öppna för dagen. En gatusopare rengör noga trottoaren. Mittemot caféet ligger den vackra basilikan Santo Domingo.

I Córdoba råder småstadsstämning. Det mesta i staden ligger på promenadavstånd och tempot är lugnt. En stor del av centrum utgörs av gågator. Att den gamla delen av Córdoba påminner om städerna i Andalusien, i södra Spanien, är ingen slump. Staden anlades av den spanska conquistadoren Juan Luis de Cabrera. Han kom själv från Sevilla, men hans hustru härstammade från Córdoba. Till hennes ära fick staden som han uppförde på andra sidan Atlanten namnet Córdoba de la Nueva Andalucía, Nya Andalusiens Córdoba. Idag kallas den rätt och slätt för Córdoba.
Stadens katedral är en av sevärdheterna.
Att göra i Córdoba
Flanera runt på gågatorna i den gamla stadskärnan. Slå dig ner på någon uteservering och njut av folklivet.

Besök jesuitkvarteret, som omges av Avenida Vélez Sársfield och gatorna Duarte Quirós, Obispo Trejo och Caseros. Här ligger kyrkan Iglesia de la Compañía de Jesús, den äldsta delen av universitetet, skolan Colegio Nacional de Montserrat (som grundades 1687 och är en av landets mest traditionella skolor), bibliotek och andra byggnader som uppfördes av jesuitordern. Information om guidade rundturer får du på turistbyrån vid stadshuset Cabildo, i gränden Pasaje Santa Catalina

Ett måste är förstås att besöka den ståtliga katedralen på torget Plaza San Martín , somstod färdig 1706. Byggnaden har inslag av renässans-, barock- och neoklassisk stil.

Missa inte heller en promenad längs floden La Cañada, som rinner genom stadens centrum.

Stans bästa shopping finns på Patio Olmos. Detta shoppingcenter har ett stort utbud av affärer, med både inhemska och utländska märken. Adress: I hörnan på Bulevard San Juan och Vélez Sársfield.

Mat & dryck
Bästa lunchstället är marknaden Mercado Norte, som ligger i korsningen mellan Cortada Israel och Pasaje Cantacara. Förutom stånd där det säljs fisk, kött, grönsaker och delikatesser finns det ett stort urval av matställen, bland annat många bra parrillas, grillrestauranger.

Ett annat alternativ är att bege sig till parken Parque Sarmiento, där stans bästa lomiterias finns. Det är enkla matställen med uteservering som serverar lomito: helt nötkött, som serveras i bröd med stekt ägg, skinka, ost, tomat och sallad. Denna maträtt är typisk i Córdoba och något du absolut inte får missa. Parken anlades av fransmannen Charles Thays och är en av Sydamerikas äldsta

När du är i Córdoba måste du passa på att testa den lokala drinken fernet con coca, fernet branca utblandad med coca cola. Andra varianter är fernet utblandad med sodavatten eller sprite. Fernet kan drickas före eller efter maten, som aptitretare eller matsmältare. Vanligen dricks denna inhemska coctail som drink på kvällen.

Hotell
Ett trevligt hotell som ligger centralt är NH Urbano***. Här finns en mysig solterrass med en lite pool. Dubbelrum från 600 kr.
Adress: Marcelo T. de Alvear 363
Tele: (00 54 ) 351 410 3960
Web: http://www.nh-hotels.com/
Badställe i bergen (dalen Taslasierra)
Platser att besöka i Provinsen Córdoba
Provinsen Córdoba är ett populärt semestermål, särskilt under sommaren. Här finns många trevliga små byar och mysiga badplatser vid floder och bäckar. Ett bra tips är att hyra bil, eftersom det då är lättare att ta sig runt. Det finns gott om bungalows och hus som man kan hyra i närheten av de små byarna och då är bilen ett måste. Córdoba har två bergskedjor, Sierras Chicas (de små bergen) och Sierras Grandes (de stora bergen), och mellan dem finns dalarna Calamuchita, Punilla, Paravachasca och Traslasierra. Min egen favorit är Traslasierra, som är den minst exploaterade och som har stora områden med vildvuxen natur. Den lilla byn Nono och dess omgivningar passar perfekt för en lugn semester, särskilt för barnfamiljen.
Nono är perfekt om man vill koppla av och ta det lugnt.
I dalen Calamuchita slog sig många invandrare från Swheiz och Tyskland ner under det förra sekelskiftet. Den pittoreska byn Villa General Belgrano, grundades av tyskättlingar. Precis som i Bayern firas Oktoberfesten här varje år (årets fest hålls faktiskt just nu, mellan de 2 och 12 oktober). En annan mysig by i denna dal är La Cumbrecita, Bergstoppen, som precis som namnet anger ligger vackert en bit upp i bergen.
Museo Estancia Jesuítica. Källa: http://www.altagracia.gov.ar/
I dalen Paravachasca, vid bergskedjan Sierras Chicas, ligger Alta Gracia. Ortens eleganta byggnader vittnar om att den förr var semesterparadis för den argentinska överklassen. Mest känd är Alta Gracia för att det var där som Che Guevara växte upp. Hans barndomshem är i dag ett museum (Adress: Avellaneda 501, öppet alla dagar 9–19 utom tisdagar 14-19. Sevärda är också de imponerande jesuitlämningarna i Museo Estancia Jesuítica, som finns med på UNESCO:s världsarvslista (Öppet alla dagar utom måndag kl. 9.30–20.)

Mer information (på engelska) hittar du på Welcome Argentina

Så tar man sig till Córdoba
Flyg
Córdoba ligger 70 mil nordväst om Buenos Aires. Det snabbaste och bekvämaste sättet att ta sig från Buenos Aires till Córdoba är att flyga med Lan eller Aerolíneas Argentina. Resan tar cirka 1 timme och 15 minuter och kostar omkring 1500 kr.

Buss
Från Terminal de Omibús de Retiro går många bekväma nattbussar, bland annat med bussbolagen El Turista, Nueva Chevalier och Urquiza. Resan tar cirka tio timmar. Det lönar sig att betala lite mer och resa i den bekvämaste klassen suite, med breda säten som går att fälla ned så att de blir helt horisontala. Denna klass kostar cirka 670 pesos tur och retur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar