måndag 12 oktober 2009

Upptäckten av Amerika, att fira eller inte fira

Källa: Library of Congress, USA
Argentina, TRADITIONER. Den 12 oktober firas Día de la raza, Rasens dag, i Latinamerika, till minne av Columbus upptäckt av Amerika 1492. Just denna dag ropade sjömannen Rodrigo de Triana Land i sikte efter att i flera månader ha seglat över de stora haven under Columbus befäl. I Spanien går dagen under namnet Día de la hispanidad, Spanskhetens dag, och högtidlighålls varje år med pampiga militäruppvisningar längs Madrids paradgata Paseo de la Castellana .

I Latinamerika har dagen under de senaste årtiondena blivit ganska kontroversiell. Sedan demokratin infördes i Argentina 1983 har man börjat diskutera om man verkligen ska fira att kontinenten erövrades och att dess ursprungliga befolkning förslavades och mördades. I provinsen Misiones, i norra Argentina, firade guaraníindianerna den 11 oktober Último día de libertad de los pueblos originarios de América, Amerikas ursprungsbefolkningrs sista dag i frihet. Invånarna i det lilla indiansamhället Yurapú (som på indianspråket guaraní betyder ljud av vatten), nära det stora vattenfallen Cataratas de Iguazú, har infört sin egen version av den 12 oktober, nämligen Día de la resistencia, Motståndets dag.
I Argentina har den statliga institutionen Nationella Institutet mot Rasism och Xenofobi föreslagit att man ska ändra dagens namn till Día de la diversidad cultural americana, Dagen för amerikanskt kulturellt mångfald. Samma diskussion förekommer i de flesta latinamerikanska länder. I Venezuela går högtiden sedan 2003 under namnet Día de la resistencia índigena, Dagen för indianernas motstånd. I Chile döptes festligheten för nio år sedan om till Día del Descubrimiento de dos Mundos, Den dagen de två världarna upptäckte varandra.

I de flesta skolor i Argentina firas högtiden med teaterpjäser som visar hur det gick till när spanjorerna kom till Amerika. När min svägerskas äldsta dotter gick på lågstadiet stod de barn som var utklädda till indianer glatt och vinkade när spanjorernas båt lade till vid kusten. Nu, några år senare, när hennes yngsta dotter spelar teater, faller indianerna döda ned till marken. Tiderna har förändrats och sättet att man skildrar landets historia på likaså. Fast jag måste ju hålla med min svägerska om att det var mycket trevligare när de små indianerna i skolpjäsen fick överleva.

De flesta argentinare bryr sig inte så mycket om dagens innebörd, utan är mest nöjda över att vara lediga. Att helgdagen den infaller just på en måndag, så att man får en ovanligt lång helg gör att den är extra välkommen. Det här är årets sista långhelg innan jul och många utnyttjar den för att resa iväg. Själv ska jag vara hemma och koppla av. En extra sovmorgon, även om den infördes till Columbus minne, är aldrig fel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar