torsdag 15 oktober 2009

Yogainstruktörens engelska kaka

Källa: Federación Internacional de Yoga
Argentina, RECEPT. Sedan några månader tillbaka är jag riktigt yogafrälst. Min yogainstruktör, María, är inte bara bra på att få sina elever att tycka det är toppen att vrida sig i en massa konstiga ställningar, hon bakar jättegoda kakor också. Här kommer ett recept på hennes budín inglés, engelsk sockerkaka. Att den är fylld med en massa nötter och russin gör att den känns lite extra nyttig. Receptet är en kvarleva efter de brittiska invandrare som kom till Argentina under det förra sekelskiftet. Cirka 75 000 personer från Storbritannien beräknas ha invandrat till Argentina mellan 1857 och 1940. Trots att de flesta av dem var irländare (på andra plats kom skottar och på tredje, walesare) så kallades de rätt och slätt för ingleses, engelsmän.

Marías engelska kaka

Ingredienser

100 gr smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ dl portvin
3,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl russin
½ dl hackade valnötter
½ dl hackad mandel

Gör så här

Smöra och bröa en mellanstor kakform. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Vispa det rumsvarma smöret med socker. Tillsätt äggen, ett i taget, och därefter portvinet, mjölblandningen, russinen och de hackade nötterna. Smeten ska vara lite torrare än en vanlig sockerkaka. Om den blir för torr kan man tillsätta lite vatten.
Grädda i 175ºC, 35-40 minuter.

Perfekt att avnjuta under kalla höstkvällar, tillsammans med en god kopp te och en bra bok. Eller varför inte, efter ett intensivt yogapass!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar