lördag 24 oktober 2009

Lågpriskrogar gör comeback i kristider

Pippo förr... (Källa:www.pipporestaurant.com)

Argentina, Buenos Aires, GOURMET. Buenos Aires är fortfarande en relativt billig stad att turista i, men den stigande inflationen gör att argentinarna själva har allt svårare att få lönen att räcka till månadsslutet. Privata konsultbolag uppskattar att priserna kommer att öka omkring 14 % under 2009. Men invånarna i Buenos Aires är sanna livsnjutare och att äta ute någon gång i veckan är ett nöje som man inte gärna avstår från, de stegrande livsmedelspriserna till trots. I dessa kristider är gamla hederliga bodegones, enkla krogar som serverar väl tilltagna portioner av argentinsk husmanskost ett populärt alternativ. Förvänta dig inte linneservetter, romantisk belysning eller dämpad musik. Dessa traditionella matställen har ofta neonljus, pappersdukar och hög bullernivå. Men om du vill avnjuta en god måltid till billigt pris och inte bryr dig så mycket om atmosfären så är en bodegón rätt val.

..och idag. (Källa: www.pipporestaurant.com)

En av klassikerna i denna genre är Pippo, ett stenkast från teateravenyn Avenida Corrientes*. Ett perfekt ställe att slinka in på när man har varit på bio eller teater. Här serveras sedan 1937 pasta, grillat kött och andra klassiker ur det argentinska köket till förvånansvärt låga priser. I menyn finns så mycket att välja på att man blir vimmelkantig. Portionerna är ofta så stora att man kan dela två på dem. För cirka 200 kronor äter två personer middag med husets vin. Restaurangens specialitet är pastasorten vermicelli med tomatsås och pesto. Vermicelli, som betyder små maskar på italienska, är vanligtvis är lite tunnare än spaghetti. På Pippo serveras dock extra tjocka vermicelli, sedan formen på pastamaskinen en gång i tiden slets ut. När ägarna bytte ut maskinen och kunde tillverka tunna vermicelli igen så klagade kunderna. De ville ha tillbaka sin tjocka pasta och så blev det. Idag tillverkas det omkring 700 kilo tjocka vermicelli i veckan på Pippo.
*Gatan, som än idag har ett brett utbud av teatrar, biografer, bokhandlar, kaféer och restauranger, förvandlades i mitten av 1900-talet till den stora argentinska medelklassens nöjescentrum Sin guldepok nådde Avenida Corrientes på 50-talet då journalisten Roberto Gil myntade uttrycket gatan som aldrig sover.
Garanterat oromantisk stämning, men god mat (Källa: www.pipporestaurant.com)

Pippo Restaurant
Stasdel: Centro
Adress: Montevideo 341
Öppet: hela veckan, vid lunch- och middagstid
Tele: + 54 11 4374-0762 / 4372-1293
Web: http://www.pipporestaurant.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar