onsdag 20 april 2011

Säsong för äggplantor

Argentina, RECEPT. I går blev jag hembjuden middag till min väninna Carolina. Hon lagar inte mat ofta, men när hon väl gör det är hon kapabel att trolla fram de mest magiska rätter ur det tommaste skafferi. Eftersom hon är ensamstående mamma och precis har satt igång sitt eget företag är hon van vid att vända slantarna. Precis som hemmafruarna gjorde förr i tiden anpassar hon sin matlagning efter säsongens frukter och grönsaker, vilket resulterar i billiga och smakrika rätter. Dessutom, erkände hon igår, tävlar hon och hennes storasyster ständigt om vem som kan laga god mat för minst pengar. menyn igår stod milanesa de berenjena, panerad äggplanta, eftersom Carolina hade kommit över två kilo äggplanta för åtta pesos (cirka tolv kronor). Inte bara ekonomiskt, utan även otroligt gott och dessutom snabbt och enkelt att göra. Den här rätten tillhör den argentinska husmanskosten och kan serveras både som huvudrätt och komplement. Här kommer receptet:


Carolina i köket

Milanesa de Berenjena – 4 personer

Ingredienser
2-3 äggplantor
2 ägg
Salt och peppar
Ströbröd
Olja
Ev. en näve hackad persilja och 1-2 klyftor hackad vitlök

Gör här
1. Skala äggplantorna och skär dem längden i cirka en centimeter tjocka skivor.
2. Strö salt skivorna och låt dem vila i en halvtimme. Saltet drar ut den beska smaken som finns i grönsaken. Torka sedan noggrannt av skivorna med hushållspapper.
3. Vispa upp äggen i en skål och blanda i lite salt och peppar. Eventuellt kan man blanda i lite hackad persilja och vitlök i äggsmeten. Häll upp ströbrödet en tallrik. Vänd äggplantsskivorna först i äggsmeten och sedan i ströbrödet.

4. Lägg de panerade skivorna en oljad plåt.
5. Stek i ugnen ganska stark värme i cirka 10-15 minuter den ena sidan och 10-15 minuter den andra. Ytan ska bli lite brun och krispig och insidan mjuk. Man kan även fritera skivorna i en stekpanna i rikligt med olja hög värme och sedan låta rinna av hushållspapper.

Som tillbehör serverade Carolina sallad tomat, ägg, morot och salladsblad, samt en böngryta med ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar