onsdag 16 januari 2013

Mammornas goda råd

Barnfamiljer på stranden får många tips från folk i omgivningen.
Argentina, Miramar, BADLIV. Argentinarna är väldigt sociala och pratsamma. Folk har inga problem med att i bildlig mening blotta sig inför okända människor i väntrummet hos tandläkaren eller på bussen och berätta hur privata saker som helst. Att lägga sig i andras angelägenheter, eller ge främmande människor goda råd utan att de har bett om det är inte heller ovanligt. Speciellt utsatt för rekommendationer från okända människor – oftast äldre kvinnor, det vill säga mammor av det överbeskyddande slaget - är man som småbarnsförälder.

Var man än befinner sig så stöter man alltid på någon som har åsikter om huruvida man bör ta på barnet för att det fryser, ta av det för att det är varmt eller ge det mat för att det är hungrigt. Stranden verkar vara en extra bra grogrund för råd från utomstående, somliga vettiga och andra ganska lustiga, men samtliga välmenande. Till exempel:

Duscha av pojken efter att han har badat, saltvatten är jättefarligt för huden.

Vilken solskyddsfaktor har barnet? Mina barn hade alltid faktor 65 fram tills det att de fyllde 7. Va, har han bara 50? Ja,ja, men det viktigaste är ju att ni smörjer in honom varannan timme.


I dag vill jag inte se pojken i solen förrän efter klockan fem. Det är alldeles för varmt, han måste sitta i skuggan till dess.


Om ni ska promenera vid strandkanten så ta på pojken en tröja, han är alldeles för kallt klädd.

Att vara småbarnsförälder i Argentina innebär att man aldrig är ensam. Det finns alltid en hjälpsam mamma i närheten, redo att dela med sig av sin kunskap. Ibland får man rekommendationer som man kan ta till sig. Andra gånger krävs det lite humor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar