måndag 21 januari 2013

Sociala stranden

Mycket folk samsas på få kvadratmeter -här gäller det att vara social!

Argentina, Miramar, BADLIV. En god vän gillar att vara ensam på stranden med sin flickvän och sina hundar. Han har hittat sitt paradis på Valdéshalvön i Patagonien.  Där kan han njuta av orörda stränder med sjöelefanter som enda sällskap. Att det är förfärligt kallt i vattnet bekymrar honom inte det minsta.

Längre norrut, vid Atlantkusten i Buenos Aires-provinsen, där jag befinner mig just nu är det något varmare i vattnet, men betydligt fler människor. Här finns 14 badorter längs nästan 100 mil strand och kusten är ett populärt vattenhål för provinsens invånare (den mest befolkade i Argentina) under sommarmånaden. Varje år semestrar 7 miljoner människor här.

Tälten som man hyr på stranden, som skydd mot vind och sol, ligger vägg i vägg. Någon privat sfär existerar inte och man måste helt enkelt vara social. Det ämne som mest diskuteras på stranden är förmodligen vädret, men det dröjer inte länge förrän man kommer in på andra samtalsämnen. Många sommargäster kommer tillbaka till samma strand år efter år och känner varandra sedan länge. Att man dricker mate tillsammans med sina tältgrannar är snarare regel än undantag. Sommarlektyren får vänta, än finns det mycket att prata om. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar