Argentina, Buenos Aires,
Vardagsliv. Min
favoritekonomijournalist Lucio Di Matteo (som jobbar på kanalen C5N) rekommenderar
lite halvt på skämt att man ska spara i konserver. Inflationen låg förra året på
runt 25 %, enligt icke officiella källor (banken Banco Ciudad hävdar att Argentina
är det fjärde landet i världen med högst inflation, efter Sudan, Sydsudan och
Vitryssland), och 2013 beräknas den bli mellan 20 och 25 %.
Då den argentinska regeringen införde hårda restriktioner mot att få köpa dollar
i mitten av förra året protesterade stora delar av den argentinska medelklassen
vilt. Dollar anses som den enda säkra valutan att spara i, eftersom Argentina
under sin historia lidit av inflation i flera omgångar.
Idag är det bara möjligt för privatpersoner att köpa dollar på den svarta
marknaden, till en mycket högre kurs än den officiella. Att spara i fasträntekonto
kommer inte på tal eftersom räntan i de bästa fallen ligger på 15 % och därför är
lägre än inflationen. Den som har mycket stålar kan investera i fastigheter,
jord och bilar, och förr oss småsparare återstår alltså konserver.
Jag passade på att bunkra upp när vi var på semester i Miramar, där
priserna är betydligt lägre än i Buenos Aires. I trakten fanns många små
jordbruk som tillverkade och sålde egen olivolja, honung och marmelad. Och så fanns det såklart en hel del att välja på när det gäller fisk- och skaldjurskonserver. Både närproducerat
och billigt! Så nu känner jag mig både slug och ekologisk. Min femlitersdunk med olivolja kommer säkert att hinna i stig i pris innan
jag har använt upp den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar