söndag 24 februari 2013

Föräldraledig i Buenos Aires


Argentina, Buenos Aires, BARN. Kimia skrev och undrade om jag hade några tips på bra områden att bo i om man vill spendera sin föräldraledighet i Buenos Aires, hur man hittar boende och om det finns något annat som kan vara värt att tänka på när man ska resa till Argentina med en baby.

Buenos Aires är en underbar stad att bo i med barn. Trots att det saknas mycket infrastruktur för familjer med babyar så är argentinarna ett barnälskande folk, barnen står alltid i centrum och är välkomna överallt. Så att det kan vara lite bökigt att ta sig fram med barnvagn, eftersom trottoarerna är söndriga och hissen i tunnelbanan alltid är ur funktion, kompenseras av att folk är otroligt vänliga och hjälpsamma.

Några bra områden att bo med barn i är Palermo, Belgrano och Las Cañitas, som ligger i norra Buenos Aires. Här finns många grönområden med lekplatser och trevliga restauranger, museer, caféer och bra shopping på gångavstånd. Det finns många seriösa företag som hyr ut möblerade lägenheter under kortare och längre perioder och som man kan boka via Internet, till exempel Baires Apartments .

Det är smart att satsa på att bo i ett kvarter varifrån man kan ta sig till fots till många platser, för det kan vara komplicerat att åka kollektivtrafik med en baby. På de flesta bussar måste man ha barnvagnen hopfälld (en paraplyvagn är därför ett måste!), det finns ofta inga säkerhetsbälten i taxibilarnas baksäte (och det går inte att beställa taxi med babyskydd) och på vissa tunnelbanestationer finns varken fungerande hiss eller rulltrappor. En bärsele är därför det allra smidigaste om man tänker åka buss eller tunnelbana.

På många restauranger och caféer saknas skötbord på toaletten, men om man frågar personalen så kan man nästan alltid få hjälp att improvisera ett skötutrymme. Barnstolar finns på många restauranger (fast ibland har de inget riktigt skydd framtill och fungerar därför inte för riktigt små barn) och det brukar aldrig vara några problem att göra plats för en barnvagn.

När det gäller barnmatsburkar är urvalet betydligt mer begränsat än i Sverige och välling finns förstås inte (däremot finns ett stort utbud av modersmjölkersättning och mjölk i tetrapack eller i pulverform, både på apotek och i snabbköp). Och som sagt, Argentina är nog ett av världens bästa länder att vara baby i, du blir alltid mött av ett leende och får full uppmärksamhet överallt.

I de här inläggen har jag skrivit mer om barn i Argentina:
Allmän information inför resan till Buenos Aires finns i det här inlägget. 

I den här artikeln i Svenska Dagbladet intervjuas en familj som har tillbringat sin föräldraledighet i Buenos Aires. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar