onsdag 20 februari 2013

Val i "det andra Italien"


Buenos Aires, Argentina, VARDAGSLIV. Sedan några veckor tillbaka är Buenos Aires invaderat av valpropaganda. Titt som tätt får vi automatiska telefonsamtal med politikers inspelade röster som talar om för oss varför vi ska rösta på dem och mannens mailbox svämmar över av valreklam.

 Det drar ihop sig för val i Italien och det märks även i Argentina, det land i världen efter Italien med flest Italien-ättlingar. Har man italienskt efternamn, vilket nästan hälften av alla argentinare har (även min man), hamnar man automatiskt på listorna över dem som ska ha reklam. Men det är förstås bara de som har italienskt medborgarskap (och är myndiga) som kan rösta.

Sammanlagt lever drygt fyra miljoner italienare med rösträtt utanför Italien och av dessa finns 1,3 miljoner i Sydamerika, vilket gör kontinenten till den största valförsamlingen efter Europa. Hälften av de sydamerikanska väljarna bor i Argentina och därför är valkampanjen blir extra intensiv här. Italienarna i Sydamerika väljer fyra representanter till Deputeradekammaren och två till Senaten. En av de viktigaste frågorna är pensionerna, eftersom många av de utvandrade italienarna är äldre människor. De mest pittoreska  kandidaterna är tevedoktorn, Claudio Zin, och den före detta lättklädda varietéstjärnan Ileana Calabró. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar