söndag 17 mars 2013

I ärlighetens namn


Obelisken, symbolen för Buenos Aires, världens mittpunkt
Buenos Aires, Argentina, VARDAGSLIV.Argentinarna är världsberömda för att vara arroganta”, skriver antropologen och argentinaren Alejandro Grimson i sin senaste bok Mitomanías Argentinas. Cómo hablamos de nostros mismos (Argentinska Mytomanier. Så pratar vi om oss själva). Denna egenskap, skulle man kunna tillägga, gäller särskilt för Buenos Airesborna, eller los porteños (hamnborna), som de kallas på spanska.

Invånarna i Buenos Aires är födda besserwissers, deras stad är världens (eller i alla fall Argentinas) centrum, de blir aldrig mållösa och de vet alltid mer än vad du vet om något. Däremot är ett av deras mest positiva karaktärsdrag rättframhet, vilket min man, som är född i en liten by i provinsen Córdoba, alltid brukar framhålla.  Medan folk i Córdoba ofta upprätthåller en trevlig fasad och pratar skit bakom ryggen på varandra så är los porteños mycket ärligare. En porteño säger vad han tycker och tänker rakt i ansiktet på dig utan att vara rädd för reaktionen. Både när det gäller politiska ståndpunkter eller åsikter om andras tillvaro och utseende.

Häromdagen hade min arbetskamrat klippt håret väldigt kort. Naturligtvis kommenterade alla på jobb hennes nya frisyr, men långt ifrån alla reaktioner var positiva. ”Var det verkligen tvunget att klippa det så kort?”, sa chefen. ”Men usch vad kort det blev”, sa en kollega. Min nyklippta arbetskamrat är italienska, men lyckligtvis är hon luttrad efter sju år i Argentina. Hon tog inte alls illa upp utan ryckte bara på axlarna.

Det är helt enkelt så att alla är vana vid att andra tycker olika, och det är okej det med. Under vårt första Sverigebesök var min man väldigt förvånad efter att ha varit på middag hemma hos några vänner. ”Det är så märkligt att alla tycker precis som jag”, kommenterade han. I Buenos Aires är det däremot noll konsensus som gäller. Ärlighet varar längst. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar