onsdag 20 mars 2013

Jesus överallt


Argentina, Buenos Aires, VARDAGSLIV. Påvefebern börjar långsamt lägga sig, men jag tänkte ändå passa på att skriva lite om vardagsfromhet.

Det här skåpet med en Jesusfigur på ett altare hänger på en bakgata i förorten San Martín. Någon har sett till att det finns en liten lampa som tänds när det börjar skymma. Sådana här små ikoner av olika helgon, Jungfrun eller Jesus stöter man på lite över allt i Buenos Aires: i tunnelbanan, på järnvägsstationer eller hängandes i något gathörn. De förbipasserande gör korstecknet och ibland lämnar de en blomma eller en liten lapp med en önskan vid figuren. Att göra korstecknet är också vanligt när man passerar en kyrka, vare sig man kör bil, åker buss, promenerar eller cyklar och måste släppa styret.

Religion, liksom tron på olika övernaturliga fenomen, är en naturlig del av livet för många argentinare. Nära 77 % av argentinarna anser sig vara katoliker*, men bara 23 % besöker regelbundet en kyrka. Religionen tar sig uttryck i mer vardagliga företeelser, till exempel i de krucifix och radband som hänger runt backspeglarna i bilar, religiösa bilder i hemmen och Jesusfigurer som håller ett vakande öga över dig bakom en glasruta i ett gathörn.

Jag har skrivit mer om tron på det övernaturliga i inläggen Vardagsmystik och Vidskepliga vännen.

*En grupp forskare på departementet ”Samhälle, kultur och religion” på CEIL/Conicet publicerade 2008 denna enkät vid namnet ”Den första undersökningen av tro och religiösa attityder i Argentina”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar