torsdag 14 mars 2013

Påven från världens ände


En av de skämtbilder som cirkulerar i sociala medier. Till vänster: Vad världen såg: Bergoglio är den nya påven. Till höger: Vad argentinarna såg...

Argentina, Buenos Aires, VARDAGSLIV. Även de argentinare som inte är katoliker torkade en liten tår ur ögonvrån igår. De flesta känner sig stolta och lite rörda över att den nya påven, Franciskus, är argentinare. Måhända att Jorge Mario Bergoglio, som han hette innan han blev påve, har varit både ärkebiskop i Buenos Aires och sedan 2001 kardinal, men han var också en helt vanlig kille från arbetarkvarteret Flores. Här växte han upp den äldsta av fem syskon i en invandrarfamilj från Piemonte, pappa var anställd vid järnvägen och mamma hemmafru. Precis som Evita, oäktingen från underklassen som blev Argentinas första dam, och Maradona, pojken som växte upp i slummen och blev världens bästa fotbollspelare, är han ett bevis på att även den som inte föds med guldsked i munnen kan komma hur långt som helst. En myt som blir verklighet.

Det här är utan tvekan den viktigaste argentinaren i historien”, sa den gamla skjutjärnsjournalisten Chiche Gelblung i sitt teveprogram igår. Man får inte glömma att Argentina är ett ungt land i världens ände, bara 200 år gammalt, därför tycker folk att det är extra förbluffande när någon världskändis kommer härifrån. Eller som Chiche sammanfattade det ”Argentina har producerat fem nobelpristagare (i Medicin, Kemi, Fysiologi eller Medicin och två Nobels fredspris), de två bästa fotbollsproffsen i världen (Maradona och Messi), en blivande drottning (kronprinsessan Máxima av Nederländerna)  och nu en påve”. Det är inte illa på 200 år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar