onsdag 17 juli 2013

Buenos Aires i regnbågens färger


Argentina, Buenos Aires, ALLMÄN INFORMATION. Den här veckan firar lagen för samkönade äktenskap treårsjubileum i Argentina. Sedan den godkändes den15:e juli 2010 har 7171 par av samma kön gift sig. Lagen gäller även för turister och hittills har 100 utländska par ingått äktenskap.

Genom denna lag blev Argentina det första landet i Latinamerika och det tionde i världen att tillåta samkönade äktenskap. Mexico City godkände samkönade äktenskap 2009 och Uruguay 2013. Även i Brasilien är det i praktiken lagligt för två personer av samma kön att gifta sig: ett federalt domstolsbeslut som togs i maj i år innebär att delstater inte längre kan neka samkönade par som vill  ingå äktenskap.


Buenos Aires är den stad i Argentina där flest homosexuella par, hela 1834, har vigts under denna period. Staden är känd för sin öppna och toleranta atmosfär, den katolska kyrkans inflytande till trots. Här tilläts faktiskt samkönade äktenskap redan 2002.

Under det senaste decenniet har Buenos Aires förvandlats till något av en metropol för gayturism. Förutom den avslappnade stämningen så lockar även mode, design, kultur, uteliv och god mat till låga priser. Här finns barer, hotell, diskotek, turistbyråer och till och mäklarfirmor inriktade på homosexuella.

2007 öppnade Latinamerikas första femstjärniga hotell för gaygätser, Axel Hotel, i den pittoreska stadsdelen San Telmo (adress: Venezuela 649). Och så finns tangostället La Marshall med milonga för gaypublik varje fredag (adress: Riobamba 416). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar