tisdag 9 juli 2013

Nationaldagsfirande runt knuten



Argentina, Buenos Aires, TRADITIONER. Det bästa med att bo mitt i gamla stan är att man går ut genom dörren och ofta stöter på någon gratis konsert, dansuppvisning eller annan kulturell aktivitet. Idag hamnade vi mitt i firandet av 9:e juli. Det är en av Argentinas två främsta nationaldagar, eftersom det var på denna dag 1816 som självständighetskampen kulminerade och landet frigjorde sig från Spanien. Den andra viktiga nationaldagen är den 25:e maj, då revolutionen mot det spanska imperiet inleddes 1810.

I Argentina har nationaldagarna duggat tätt de senaste åren eftersom det är 200-års jubileum för många viktiga datum. Firandet inleddes med enorma festligheter den 25:e maj 2010 och sedan har det bara rullat på…. Alla viktiga fältslag har sin egen dag och dessutom hedrar man frihetskämpar på döds- och födelsedagar. Det har inneburit en hel del extra ledighet, särskilt eftersom regeringen gärna gör klämdagar till helgdag för att stimulera den inhemska turismen.

Idag firades en råkall 9:e juli med levande musik, hästparad med gauchos (traditionella hästskötare) och folkdansgrupper från olika delar av landet. Bland annat framfördes en pericón, som dansades på landsbygden i området kring Río de la Plata redan i början av 1800-talet och som antas ha sina rötter i engelsk country dance. Också rungade naturligtvis ett och annat stämningsfullt ”Viva la patria”, (”Leve fosterlandet”) mot den gråa vinterhimlen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar