måndag 8 juli 2013

Nattugglor

Natt över Buenos Aires, varken barn eller vuxna sover.
Argentina, Buenos Aires, VARDAGSLIV. Efter att ha bott åtta år i Spanien och tio i Argentina så har jag blivit ganska blind för kulturkrockar. Men då och då händer det fortfarande grejer som får mig att reflektera över hur olika inställning man har till saker och ting i Sverige och Argentina. Till exempel diskussionen om nattningstider som uppstod förra veckan på föräldramötet på guldklimpens förskola (gruppen för barn mellan 1 och 2 år).

Jag: Guldklimpen har jättesvårt för att komma till ro på kvällen.
Milos mamma: Jaha, hur dags somnar han då?
Jag: Inte förrän vid elva, halvtolv snåret
Milos mamma: Jamen det är väl jättebra, våra barn går aldrig och lägger sig tidigare.
Övriga föräldrar nickar instämmande.
Pilars mamma: Du är lyckligt lottad du, Pilar somnar aldrig förrän före ett på natten.

Barnen går visserligen i förskolan på eftermiddagen och kan sova hur länge de vill på morgonen, men i alla fall… Till saken hör också att de vilar middag mellan klockan fem och sex och därför är extra svårnattade. Det är dock inga föräldrar som ser detta som ett problem och att barnen ska minska på siestan eller hoppa över den är det inte tal om. Eftermiddagssiestan är obligatorisk för alla på förskolan, även för de lite äldre barnen.  

Barnens nattningstider är verkligen ett exempel på att det här med att sova ordentligt för att orka med aktiviteterna nästa dag är ett begrepp som inte existerar i Argentina, varken när det gäller barn eller vuxna. Överhuvudtaget är Buenos Aires en stad som fungerar på högtryck på eftermiddagar och kvällar: det är då man har viktiga möten på jobbet, politiker håller presskonferenser och man arbetar som mest. Klockan tolv på natten en vanlig vardagskväll är stadens restauranger fullsatta. Och det är inte ovanligt att se barnfamiljer vid borden. Lika bra att vänja kidsen i tid. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar