fredag 9 augusti 2013

Här serveras trerättersmiddag långt från genusdebatt

Veckans matsedel på guldklimpens förskola
Buenos Aires, Argentina, BARN. Föräldramöte på guldklimpens förskola:

Pedagogen: ”Nu har vi börjat leka i låtsashuset. Flickorna leker gärna med dockor och matar dem och pojkarna leker med verktyg. Men ibland går flickorna över till pojkarnas hörna och börjar leka med verktyg de också.”

Så långt ifrån genustänk man kan föreställa sig, det är liksom ingen som bryr sig. Däremot har det stor betydelse att barnen äter bra. Mat är en viktig del av livet i Argentina: argentinarna är latinska livsnjutare och de flesta sociala sammankomster har anknytning till mat. Att träffas för att äta något gott och dricka ett glas vin hör vardagen till.

Vad barn äter eller inte äter är något man bekymrar sig mycket över. ”No me come nada”, klagar många föräldrar. ”Han/hon äter inte något av mig”, är den bokstavliga översättningen, underförstått: ”Mitt barn äter inte MIN mat (d.v.s. den som jag lagar till barnet med sådan omsorg och kärlek)”. På förskolan serveras kvällsmål som består av förrätt, huvudrätt och efterrätt och alla barn äter tillsammans i en stor matsal. Förskolan har en egen näringsspecialist som komponerar ihop matsedeln. ”Idag åt guldklimpen soppan, men han ville bara ha en portion ravioli och han åt knappt någon fruktsallad till efterrätt”, kan fröken beklaga sig vid hämtningen. ”Han kommer säkert att smaka lite på middagen hemma också”, brukar hon hoppfullt tillägga.

Jämställdhet mellan könen är alltså inget som man diskuterar på argentinska förskolor. Däremot har alla barn uniform eller rock, både på förskolor och i skolan.  Vita rockar har använts sedan början av 1900-talet, för att skydda barnens kläder, men framförallt för att sociala skillnader mellan barnen inte ska märkas. På guldklimpens förskola har barnen marinblåa joggingdressar och vita t-shirts. Inga rosa klänningar eller tuffa killkläder här inte.

Visst finns det mycket att göra i Argentina när det gäller jämställdhet.  Var 30:e timme mördas en kvinna i landet, gärningsmannen är i de flesta fall hennes partner. 2009 fick Argentina en ny lag för att bekämpa våld mot kvinnor.  Förra året skärptes straffet för kvinnomord till livstids fängelse.  Samtidigt finns inte fri abort och det lagförslag som presenterades för några år sedan i kongressen för att ge kvinnor möjlighet att frivilligt och gratis avbryta sin graviditet på statliga sjukhus har hittills inte fått något stöd av majoriteten. Den katolska kyrkans inflytande är stort.

När det gäller kvinnor i riksdagen så hamnar Argentina på 18:e plats i världen, med 37,4 % kvinnliga representanter i underhuset (Cámara de Diputados) och 38,9% i senaten (Senado), enligt statistik från Inter Parliamentary Union .  En bra bit efter Sverige som ligger på fjärde plats med 42,7%, men betydligt högre upp än länder som till exempel USA, Storbritannien, Frankrike och Tyskland. Och landet har sedan 2007 en kvinnlig president.

Hur som helst, guldklimpens förskola är en sfär som inte berörs av debatten om genus och jämställdhet. Vid hämtningen tar lika många pappor som mammor emot barn i blåa mjukiskläder. Fast en och annan Hello Kitty-ryggsäck skymtar förbi. Och det första alla föräldrar frågar fröken efter en dag på förskolan är som vanligt om barnen har ätit ordentligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar