måndag 26 augusti 2013

Sånt som händer i Buenos Aires tunnelbana

Det här är en nostalgibild: linje A:s gamla trävagnar från 1913 byttes ut tidigare i år. De var vackra och luktade gott av gammalt trävirke, men var antagligen inte särskilt säkra…
Buenos Aires. Argentina, VARDAGSLIV. Inställda tåg på grund av tekniska fel och linjer som plötsligt slutar att fungera på grund av strejk är vardagsmat för tunnelbaneåkarna i Buenos Aires. På tunnelbanan är det trångt och kvavt, det finns ingen luftkonditionering och hissar och rulltrappor är ofta ur funktion. Tunnelbanepassagerare är med andra ord luttrade personer som har varit med om det mesta. Men ibland händer det så absurda saker i tunnelbanan att verkligheten överträffar vilken magisk-realistisk roman som helst.

Till exempel i onsdags i förra veckan, under rusningstrafiken mellan klockan 6 och 10 morgonen, då resenärerna på linjerna B, C och D var med om följande:

Linje D, klockan 6.50: En före detta anställd på den här linjen som fått sparken, la sig tvärs över spåret för att tvinga företaget som driver tunnelbanan, Metrovías, att ge honom jobbet tillbaka. Tillslut lyckades en journalist som intervjuade honom övertala honom att flytta sig från spåret.

Linje B, klockan 9.20: en hund upptäcktes av tunnelbaneföraren i en tunnel och tvingade honom att bromsa in. Tre kilometer promenerade den långsamt på spåret framför tåget och tvingade föraren att köra i snigelfart, innan man lyckades lyfta bort den.

Linje C, klockan 9.45: Linjen stängdes av i en timme på grund av rök i en tunnel. Brandkåren tillkallas och upptäcker att ett plastlock fallit över en vattenpump som hettades upp och i sin tur tände eld på några kablar vid sidan av spåret. Sånt som händer.

En sådan här morgon blir till och med Buenos Aires mest härdade kollektivtrafikresenär överraskad. I alla fall lite grann. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar