onsdag 21 augusti 2013

Läskande värre

Buenos Aires, Argentina, VARDAGSLIV. Meddelande från förskolan i kontaktboken:

Föräldrar: Vi kommer att fira “Barnens dag” torsdagen den 22/8 på eftermiddagen, med överraskningar, lekar och mycket mer! Vi kommer att äta mellanmål tillsammans. Vad kan ni skicka med?  Svar: En läsk. Tack så mycket.

I argentinska förskolor råder inga restriktioner när det gäller barnens sockerintag. På 2-års kalas serveras coca-cola som enda dryck till barnen. Det är inte tal om att barn inte ska dricka läsk. Kanske inte så konstigt med tanke på att Argentina är ett av de länder i världen där man konsumerar mest läskedrycker. Under de senaste 30 åren har den årliga läskkonsumtionen per capita mer än tredubblats: 1980 drack varje argentinare 44 liter läsk, förra året var siffran 131 liter per person. Inte bara konsumtionen av kolsyrade drycker har ökat, man äter även mer socker, fett och vitt mjöl än någonsin. Enligt siffror från Hälsoministeriet blir 1% av befolkningen överviktig varje år, vilket innebär 40 personer i timmen. Den främsta anledningen till denna tendens är att man precis som i övriga västvärlden jobbar mer och har mindre tid för matlagning. Man lagar mindre mat från grunden och äter mer snabbmat och halvfabrikat än förr i tiden.

Hur som helst, även om jag skickar med det lite nyttigare alternativet äpplejuice till förskolan imorgon, så är jag säker på att guldklimpen kommer att svepa både ett och två glas cola. Är det fest så är det. Tur att grabben borstar tänderna noggrant varje kväll. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar