söndag 17 januari 2010

Traditionellt kök i opretentiös miljö


Argentina, Buenos Aires, GOURMET. Den som är i Buenos Aires bör inte missa att besöka en bodegón, en traditionell restaurang där man kan avnjuta gigantiska portioner av argentinska rätter i familjär atmosfär. Förvänta dig inte dämpad belysning, levande ljus eller stämningsfull musik. En bodegón är en enkel krog. Ljudnivån är hög och dekorationen brukar vara minst sagt kaotisk. Här är det maten som står i centrum. Den lagas efter klassiska gamla recept och serveras av kunniga kypare som kan förklara varje rätt i detalj. På menyn brukar det finnas så mycket att välja på att man blir alldeles matt: olika sorters pasta, kyckling, kötträtter, grytor, fisk... Och när notan kommer blir man glatt överraskad, eftersom relationen pris/kvalitet på dessa krogar är utmärkt. Ofta är portionerna så stora att man kan dela två på en rätt. Blir det mycket över kan man be att få resterna med sig hem.

Den här typen av restauranger öppnades i början av förra seklet av invandrare från Europa, för det mesta spanjorer eller italienare. I början fungerade de som livsmedelsaffärer där man även kunde få något enkelt att äta. Eftersom butikerna fick fler och fler matgäster utvidgades de så småningom till restauranger. Recepten från hemlanden anpassades till inhemska ingredienser och gav upphov till de rätter som idag är typiska för Buenos Aires. På detta sätt uppkom det italienskargentinska köket på de krogar som ägdes av italienare och det spanskargentinska köket på de restauranger som drevs av spanjorer. Även invandrare från andra länder, som till exempel tyskar och armenier öppnade restauranger, men krögarna från Spanien och Italien var de största grupperna.

Många bodegones har kvar delar av sin ursprungliga inredning, till exempel hyllor fyllda med konserver, inlagda oliver, vin och ostar. Från taket hänger vitlöksflätor, korvar och lufttorkade skinkor.

Till en bodegón kommer hela familjer för att fira födelsedagar, grabbgäng efter att ha spelat fotboll, arbetskamrater för att äta en god bit mat tillsammans vid löning och par i alla åldrar. I Buenos Aires är restaurangerna fullsatta alla dagar i veckan. Folk älskar att äta ute och gör det inte bara på helgen utan så ofta så möjligt. Trots att den globala ekonomiska krisen och landets galopperande inflation gör att det blir allt svårare för de flesta att få lönen att räcka till månadsslutet så är restaurangbesök ett nöje som man inte drar in på i första taget. En god bit mat och ett glas vin är en njutning som förgyller tillvaron och får de flesta vardagsproblem att verka obetydliga.

Min favoritbodegón:

Le Famiglie
Kvarter: Monserrat
Adress: Salta 440
Öppet: Alla dagar, vid lunch- och middagstid
Betalningsmedel: de flesta kort
Cirka pris: 80 pesos (147 kr) per person (förrätt, huvudrätt, efterrätt och vin)

lördag 16 januari 2010

Buenos Aires: shoppa märkeskläder för billig penning

Gatan Aguirre i kvarteret Villa Crespo håller på att bli ett nytt centrum för outlet affärer. Här hittar du internationella märken som t.ex. Lacoste (Aguirre 875) ,Cacharel (Aguirre 865), New Man (Aguirre 815). Du kan t.ex fynda märkeskostymer för omkring en tusenlapp.
Passa även på att köpa billiga skinnväskor och skor i de inhemska affärerna Clona, Prüne och Blaqué. Varor från föregående säsonger säljs ut till lägre priser. Fina damkläder hittar du bland annat på Desiderata och Akiabara. Affärerna ligger i ett begränsat område, så man kan shoppa mycket utan att bli trött i benen!

Adress: Aguirre, mellan gatorna Gurruchaga och Serrano.
Kvarter: Villa Crespo
Tunnelbana: Linje B, station Malabia

söndag 10 januari 2010

Cabalango, ett litet paradis i Córdoba

Argentina, Cabalango, PLATSER. Efter en lång semester är denna bloggare tillbaka. Tack för ert tålamod kära bloggläsare! Ett av nyårslöftena inför 2010 är att det ska bli tätare mellan inläggen. Julhelgen tillbringades i Cabalango, en liten by som ligger vackert omgiven av berg i dalen Valle de Calamuchita i provinsen Córdoba (centrala Argentina, 80 mil nordväst om Buenos Aires). Det är en plats som verkligen kan rekommenderas för den som vill njuta av lugn och ro mitt ute i naturen. Själva Cabalangos centrum utgörs av en klunga hus och några små affärer, där lokalinvånarna säljer grönsaker, kött och enklare matvaror till semesterfirarna. Det finns gott om bungalows (cabañas) och mindre hus att hyra i området. De flesta av dem har pool och annars har den lilla byn en fin badplats vid floden Los Chorrillos. Januari och februari är högsäsong så det kan vara bra att boka logi i förväg. I december och mars (förutom under påsken) det något billigare och det är mindre turister.
Själva hyrde vi en bungalow för sex personer för 200 pesos (372 kr) /dagen i ett komplex som heter Cabañas Serranas Piuquen (Adress: La Tola y La Acacia, Telefon: (0054) 351 152 442116 /(0054) 3543 496935, Mail: cabanaspiuquen@hotmail.com) Det var fräscht och trevlig service. Naturligtvis har alla bungalows en inbyggd utomhusgrill, att grilla kött hör nämligen till en av semesterns främsta njutningar. Tröttnar man på kött kan man tillaga annat på grillen, som till exempel pizza a la parrilla (pizza på grillen) eller empanadas (piroger).
Vill man ha hålligång är det nära till den lilla staden Villa Carlos Paz, som är ett av provinsens främsta turistcenter. Det går bussar dit från Cabalango ungefär en gång i timmen. Man kan också ta sig dit med remise (fungerar som en taxi men priserna är fasta istället för att man har taxameter). Det kostar cirka 20 pesos (37 kr).
Logi
Mer information om bungalows som man kan hyra finns på http://www.turismoencabalango.com.ar/

Så tar man sig till Cabalango
Från Buenos Aires reser man med bekväm nattbuss till Villa Carlos Paz, från bussterminalen Estación de Omnibús de Retiro. Resan tar cirka tio timmar. Det lönar sig att betala lite mer och resa i den bekvämaste klassen suite, med breda säten som går att fälla ned så att de blir helt horisontala. Denna klass kostar cirka 670 pesos (1250 kr) tur och retur. Bland annat bussbolaget Urquiza har resor dit. Från busstationen i Villa Carlos Paz går det bussar till Cabalango varje timme, med bussbolagen Fonobus och Sarmiento. Avståndet mellan Cabalango och Villa Carlos Paz är 1,2 mil och resan tar drygt en halvtimme. Man kan även ta taxi eller remise från stationen till Cabalango.

söndag 1 november 2009

Caseros, en kvarterskrog när den är som bäst

Argentina, Buenos Aires, GOURMET. Det har varit mycket restaurangtips i den här bloggen på sista tiden, men för mig är god mat en av livets stora njutningar. Därför blir det ännu en krogrekommendation den här veckan. I mitt kvarter, Parque Patricios, finns mest enkla pizzerior och parrillas, grillrestauranger, men nu har jag äntligen hittat ett mysigt ställe som ligger relativt nära det område jag bor i.

Nyöppnade Caseros har allt man kan begära av en bra kvarterskrog: supergod mat, generösa portioner, trevlig betjäning, trivsam atmosfär och hyfsat låga priser. Menyn kan tyckas ganska begränsad – det finns ungefär 10 förrätter, 10 huvudrätter och 10 efterrätter att välja på, men ändå är det svårt att bestämma sig eftersom allting låter supergott. Konceptet är cocina porteña, Buenos Aires eget kök, i moder tappning. Bland huvudrätternas basingredienser finns oxkött, fläskkött, lamm, pasta och fisk.
Ljummen sallad med lax och räkor
Den här gången blev det en ljummen sallad med lax och räkor och pasta, med färsk svamp och chèvreost. Båda rätterna rekommenderas starkt. Till maten avnjöts ett mustigt Malbecvin (Trapiche Fond de Cave Malbec 2008). Middagen avrundades med jordgubbsglass under ett täcke av varm bärsås och krispig karamell. Cirka pris för två personer med vin: 300 kronor. Vid fint väder kan man sitta på den lilla trottoarserveringen.
Pasta med svamp

Caseros
Stadsdel: Barracas (nära San Telmo)
Adress: Avenida Caseros 486
Prisklass: ekonomisk
Betalningsmedel: de flesta kort
Öppet: mån-fre lunchöppet, tis-lör kvällsöppet

lördag 24 oktober 2009

Lågpriskrogar gör comeback i kristider

Pippo förr... (Källa:www.pipporestaurant.com)

Argentina, Buenos Aires, GOURMET. Buenos Aires är fortfarande en relativt billig stad att turista i, men den stigande inflationen gör att argentinarna själva har allt svårare att få lönen att räcka till månadsslutet. Privata konsultbolag uppskattar att priserna kommer att öka omkring 14 % under 2009. Men invånarna i Buenos Aires är sanna livsnjutare och att äta ute någon gång i veckan är ett nöje som man inte gärna avstår från, de stegrande livsmedelspriserna till trots. I dessa kristider är gamla hederliga bodegones, enkla krogar som serverar väl tilltagna portioner av argentinsk husmanskost ett populärt alternativ. Förvänta dig inte linneservetter, romantisk belysning eller dämpad musik. Dessa traditionella matställen har ofta neonljus, pappersdukar och hög bullernivå. Men om du vill avnjuta en god måltid till billigt pris och inte bryr dig så mycket om atmosfären så är en bodegón rätt val.

..och idag. (Källa: www.pipporestaurant.com)

En av klassikerna i denna genre är Pippo, ett stenkast från teateravenyn Avenida Corrientes*. Ett perfekt ställe att slinka in på när man har varit på bio eller teater. Här serveras sedan 1937 pasta, grillat kött och andra klassiker ur det argentinska köket till förvånansvärt låga priser. I menyn finns så mycket att välja på att man blir vimmelkantig. Portionerna är ofta så stora att man kan dela två på dem. För cirka 200 kronor äter två personer middag med husets vin. Restaurangens specialitet är pastasorten vermicelli med tomatsås och pesto. Vermicelli, som betyder små maskar på italienska, är vanligtvis är lite tunnare än spaghetti. På Pippo serveras dock extra tjocka vermicelli, sedan formen på pastamaskinen en gång i tiden slets ut. När ägarna bytte ut maskinen och kunde tillverka tunna vermicelli igen så klagade kunderna. De ville ha tillbaka sin tjocka pasta och så blev det. Idag tillverkas det omkring 700 kilo tjocka vermicelli i veckan på Pippo.
*Gatan, som än idag har ett brett utbud av teatrar, biografer, bokhandlar, kaféer och restauranger, förvandlades i mitten av 1900-talet till den stora argentinska medelklassens nöjescentrum Sin guldepok nådde Avenida Corrientes på 50-talet då journalisten Roberto Gil myntade uttrycket gatan som aldrig sover.
Garanterat oromantisk stämning, men god mat (Källa: www.pipporestaurant.com)

Pippo Restaurant
Stasdel: Centro
Adress: Montevideo 341
Öppet: hela veckan, vid lunch- och middagstid
Tele: + 54 11 4374-0762 / 4372-1293
Web: http://www.pipporestaurant.com/

söndag 18 oktober 2009

Prisvärd grillrestaurang i hippt kvarter

Källa: www.parrillalaceleste.com.ar
Argentina, Buenos Aires, GOURMET. Palermo Hollywood är en av Buenos Aires trendigaste stadsdelar. Området, som avgränsas av avenyerna Santa Fe, Córdoba, Juan B. Justo och Dorrego, har fått detta namn eftersom många produktionsbolag, tevekanaler och filmstudier ligger här. Det finns det gott om hippa caféer och restauranger, som är hemvist för lokala film- och tevestjärnorna.
Personligen är jag inte så förtjust i dessa innekrogar, där man får betala onödigt höga priser för minimala portioner (saken blir inte bättre av att dessa oftast serveras av stroppiga servitriser som försöker slå sig fram modeller eller skådespelerskor, och som tycks tro att de gör matgästerna en tjänst genom att extraknäcka på restaurang) Men det finns undantag. Mitt i Palermo Hollywood ligger den uruguayanska grillrestaurangen La Celeste*. Här serveras väl tilltagna portioner grillat kött i mysig atmosfär och relationen pris/kvalitet är utmärkt. För runt 150 pesos (cirka 280 kronor) äter två personer en rejäl middag med vin. Testa de uruguayanska specialiteterna pamplona, en skiva mört nötkött, fläskkött eller kyckling som rullas och fyllt med bacon, paprika, oliver och mozarella, och chivito canadiense, en tunns skiva nötkött som serveras i bröd med mozarella, skinka, sallad, paprika, skivat ägg, oliver och bacon. Supergott! Till stamgästerna hör politiker och journalister, både argentinare och uruguayare. På helgerna bör man vara ute i god tid - både vid lunch och middagstid - eller boka bord i förväg om man inte vill stå i kö.

*Krogen är döpt efter Uruguays landslag som kallas La Celeste, det ljusblåa.

La Celeste
Stadsdel: Palermo Hollywood
Adress: Bonpland 1944
Tel: (+ 54 11) 4776-7655
Betalningsmedel: de flesta kort
Öppet: alla dagar, kl 12-15 och kl 20-24.
Web: http://www.parrillalaceleste.com.ar/
Prisklass: ekonomisk

torsdag 15 oktober 2009

Yogainstruktörens engelska kaka

Källa: Federación Internacional de Yoga
Argentina, RECEPT. Sedan några månader tillbaka är jag riktigt yogafrälst. Min yogainstruktör, María, är inte bara bra på att få sina elever att tycka det är toppen att vrida sig i en massa konstiga ställningar, hon bakar jättegoda kakor också. Här kommer ett recept på hennes budín inglés, engelsk sockerkaka. Att den är fylld med en massa nötter och russin gör att den känns lite extra nyttig. Receptet är en kvarleva efter de brittiska invandrare som kom till Argentina under det förra sekelskiftet. Cirka 75 000 personer från Storbritannien beräknas ha invandrat till Argentina mellan 1857 och 1940. Trots att de flesta av dem var irländare (på andra plats kom skottar och på tredje, walesare) så kallades de rätt och slätt för ingleses, engelsmän.

Marías engelska kaka

Ingredienser

100 gr smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
½ dl portvin
3,75 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl russin
½ dl hackade valnötter
½ dl hackad mandel

Gör så här

Smöra och bröa en mellanstor kakform. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver. Vispa det rumsvarma smöret med socker. Tillsätt äggen, ett i taget, och därefter portvinet, mjölblandningen, russinen och de hackade nötterna. Smeten ska vara lite torrare än en vanlig sockerkaka. Om den blir för torr kan man tillsätta lite vatten.
Grädda i 175ºC, 35-40 minuter.

Perfekt att avnjuta under kalla höstkvällar, tillsammans med en god kopp te och en bra bok. Eller varför inte, efter ett intensivt yogapass!!!