söndag 22 mars 2009

Buenos Aires: Lördagshandel i pittoreskt kvarter


Argentina, Buenos Aires, VARDAGSLIV. I kvarteret Parque Patricios är det småstadsstämning, trots att området bara ligger tjugo minuter med buss från Buenos Aires centrum. De flesta av byggnaderna är inte högre än tre våningar, många av stadsdelens invånare har bott här i flera generationer och det är inte ovanligt att se äldre damer gå över till grannen med papiljotter och hårnät. På eftermiddagarna spelar barnen fotboll i parken, medan deras mammor – äkta argentinska hemmafruar (en utdöende kategori)– hänger tvätt på terrassen och utbyter skvaller. Här finns fullt med genuina små närbutiker som har legat på samma plats i flera decennier. Bakom disken står butikens ägare själv. Här råder ingen stress. Varje kund betjänas i lugnt tempo medan man småpratar om vädret och om hur mycket priserna har stigit på sista tiden. Precis som förr i tiden håller affärerna stängt under siestan mellan klockan 13 och 16.30.

Även om en del argentinare storhandlar en eller två gånger i månaden, så föredrar många fortfarande att köpa det de behöver för dagen i kvartersbutikerna. De flesta av dem har öppet ända till halvniotiden på kvällen, så det är enkelt att ta vägen förbi slaktaren, eller grönsaksaffären, när man kommer hem från jobb. Här ligger maten inte inplastad utan säljs i lösvikt. Den som säljer maten är en verklig expert på sin vara och kommer gärna med goda råd och recepttips.

På lördagsförmiddagar är kommersen i affärerna längs Parque Patricios huvudgata Avenida Caseros, särskilt intensiv. Kvarterets invånare fyller sina små shoppingvagnar till bredden med god mat inför helgen. I ost- och charkuteributiken La Florida de Parque Patricios är det kö ända ut på gatan. De flesta av kunderna är män i begynnande medelåldern med trivselmagar. Det är nämligen här som man hittar de bästa ingredienserna till kvällens picada, den argentinska motsvarigheten till spanska tapas. (picar betyder ”att plocka lite och äta” ) En picada är plockmat – olika, ostar, skinka, starka korvar, oliver, patéer och andra läckerheter – som serveras med bröd. Den kan vara en hel middag i sig, eller bara en aptitretare, och lämpar sig särskilt väl att äta framför teven under helgens fotbollsmatcher. Till delikatesserna i La Florida de Parque Patricios hör gröna oliver fyllda med rökt bacon, parmesanost eller nötter, matambre arrollado (oxrullad fylld med ägg och oliver), olika sorters korvar, kallskuren fläskfilé och lufttorkad skinka.
På andra sidan gatan ligger fiskaffären Pescadería Chicho, som öppnades för omkring ett halvt sekel sedan. Affären sköts av italienskättlingen Chicho, hans fru och tre söner som alla är fanatiska anhängare av Parque Patricios fotbollslag Club Huracán (Orkan).

Precis som många andra butiker i kvarteret har fiskaffären dekorerats med vimplar i klubbens färger, rött och vitt. Huracáns supportrar är kända för att vara blint hängivna, vilket banderollen ”Huracán, du har stulit min hjärna” (Huracán, ladrón de mi cerebro) som sitter uppsatt på väggen bland madonnabilder och fisknät vittnar om. Disken bågnar under lax, karp, tonfisk, kummel, bläckfisk, musslor, jätteräkor och annan fisk och skaldjur från Atlanten. Chicho kommer gärna med förslag på recept om hur fisken ska tillagas och förvaras.

Den som inte gillar fisk kan hoppa över Pescadería Chicho och fortsätta till slaktaren. Argentina är det land i världen där det äts mest oxkött. Nästan 70 kilo om året per person. Det är därför inte så konstigt att det finns det en carnicería, en köttaffär, i nästan varje gathörn. Köttaffären brukar ha öppet även på söndagsmorgon, eftersom asado, grillat kött, är en typisk söndagsmiddag i Argentina. Hos slaktaren finns allt man behöver för denna familjemåltid. Han sparar ofta de bästa nötdetaljerna till sina stamkunder, så det lönar sig att alltid handla på samma ställe. Själv handlar jag på Frigorífico Don Pepe, som har kvartertes möraste bife de chorizo (ryggbiff).

I la panadería, bageriet, köper man miñon, nybakat baguettliknande bröd som säljs i bitar. Bröd serveras alltid till maten och inhandlas varje dag, eftersom det är viktigt att det är färskt. Ett annat obligatoriskt stopp är någon av kvarterets frukt och grönsaksaffärer, vilka för det mesta ägs av peruaner. Här kan man förutom frukt och grönt också köpa säckar med kol till helgens grillning.

Är man sugen på ravioli fyllda med valnötter, spenat och ricotta kan man titta förbi en Fábrica de Pasta, pastafabrik. Här tillverkas och säljs färsk pasta, pajer, piroger (eller empanadas som det heter på spanska) och pizzabottnar. Pasta är en annan traditionell söndagslunch.

Är man ute efter efterrätter är Casimiro – la casa de las tortas (tårtornas hus) ett säkert kort. Här finns världens godaste chokladtårta med dulce de leche (mjölk som har kokats med socker tills det har bildats en tjock kolaliknande sås). En annan specialitet är den napolitanska friterade kakan sfogliatella napolitana. Eller varför inte besöka någon av kvarterets heladerías, glassaffärer, där det säljs glass i lösvikt. Glasstillverkning är en av många traditioner som infördes av italienarna som invandrade till Argentina i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Om man skulle glömma något under shoppingrundan är det ingen fara. Man kan alltid komplettera senare under dagen hos närmaste chino, kines. Nästan alla små snabbköp ägs av kineser och har öppet fram till halvtiotiden på kvällen, alla dagar i veckan.

Kvarter: Parque Patricios, Buenos Aires
T-bana: Linje H, station Caseros


Se större karta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar