tisdag 10 mars 2009

Colonia de Sacramento: Portugisisk kolonistad vid Río de la Platas kust

Uruguay, Colonia de Sacramento, STÄDER. När man är i Buenos Aires får man inte missa att ta båten till Colonia de Sacramento i Uruguay, en liten charmig stad vid Río de la Platas kust. Många av invånarna i Buenos Aires tar sin tillflykt hit när de behöver koppla av från den bullriga storstaden.

Staden har tillhört både det portugisiska och det spanska kolonialväldet. Den välbevarade stadskärna är kulturminnesmärkt av UNESCO. Här kan man strosa runt och njuta av den stillsamma atmosfären, shoppa vacker keramik och dricka kaffe på de mysiga fiken i gamla stan.

Till Colonias sevärdheter hör tjurfäktningsarenan från 1910, som är belägen strax utanför stadens centrum, det gamla fyrtornet och ruinerna efter klostret San Francisco Javier, stadens troligtvis äldsta byggnad. I närheten ligger den stadsporten Puerta de la Ciudadela, vilken invigdes 1745.

Ett annat måste är calle de los suspiros – suckarnas gata - vars enkla stenhus byggdes någon gång under 1600-talet. Även om det låter lite kliché så är det här verkligen en plats där man känner historiens vingslag. Det är inte svårt att föreställa sig hur stadens svarta invånare, som kom till landet som slavar under kolonialtiden, rytmiskt dansade fram i de smala gränderna. I Uruguay bevaras en del av det afrikanska kulturaravet genom karnevalen, som hålls vaje år i februari. Av Uruguays befolkning på 3,3 miljoner beräknas ca 9% ha afrikanskt ursprung.

Den badsugne kan hyra moped eller cykel och ta en tur till någon närliggande strand. Till skillnad från på den argentinska sidan av Río de la Plata är floden inte förorenad här och man kan bada. Man kan även promenera till den lilla stranden som ligger vid stadens fotbollsstadium. I närheten finns en marknad där man kan köpa souvenirer betydligt billigare än i gamla stan.


Hur tar jag mig dit?
Båtar går från företagen Buquebus och Colonia Express färjeterminaler i Puerto Madero. Med Buquebus snabbfärja tar resan en timme och kostar omkring 264 argentinska pesos (ca 670 kr). Med en långsam båt tar färden tre timmar och kostar omkring 189 argentinska pesos (480). Det nystartade företaget Colinia Express har ofta extraerbjudande. Deras båtturer tar också en timme. Både på Buquebus och Colonia Express kan man boka dagsutflykter i vilka lunch och guidade rundturer ingår. Ofta är det billigare att resa på detta sätt.

Valuta
Om man kommer från Buenos Aires behöver man inte växla till sig uruguayanska pesos, eftersom det går det bra att betala med argentinska pesos överallt.

Äta ute
Att äta på någon av restaurangerna i hamnen eller i gamla stan kan vara ganska dyrt eftersom Colonia är en typisk turiststad. Ett billigare alternativ är de lite enklare krogarna längs gatan Avenida General Flores, där invånarna i Colonia själva äter lunch.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar