måndag 9 mars 2009

La Paz: Charmig storstad nära molnen

Bolivia, La Paz, STÄDER. Färgstark, levande och kaotisk breder La Paz ut sig på den andinska högplatån, el Altiplano. Läget 3640 meter över havet gör La Paz till en av världens högst placerade städer. La Paz, eller Nuestra Señora de La Paz (Vår fru av freden), som är stadens officiella namn, är Bolivias tredje största stad och administrativa huvudstad. Välbevarade byggnader från kolonialtiden, nedslitna sekelskifteshus och enkla moderna tegelkonstruktioner samsas om utrymmet längs de smala gatorna. Mellan husen hänger elledningar kors och tvärs. Det mesta i La Paz – från stadsplaneringen till trafiken, som består av en aldrig sinande ström minibussar och taxibilar – är ett organiserat kaos. Det är just detta som ger staden dess speciella charm.

La Paz är en stad fylld av dofter och smaker. Här finns inte många affärer, restauranger eller caféer. Istället är gatorna fulla med små stånd där man kan köpa allt från friterade grillspett och empanadas (piroger) till hårtorkar och imitationer av Adidasskor. Livet utspelar sig till stor del på gatan. På torget Plaza de San Francisco tycks myllret av människor aldrig avta. Här sitter kontorister bredvid cholitas, traditionellt klädda indiankvinnor, och äter lunch på enkla träpallar. Maten serveras inte på engångstallrikar, utan i porslins- eller plastskålar som sedan diskas i baljor eller hinkar. I ett gathörn säljer en gammal kvinna juice. På ett litet vitt träbord står nio juiceglas prydligt uppställda, täckta med små fat för att det inte ska komma smuts i drycken. Människor stannar upp, dricker sin juice på stående fot och lämnar sedan tillbaka glaset.

Oset från stora metallgrytorna som puttrar över små eldar ligger i ett tjockt täcke över platsen. I bakgrunden hörs ljudet av utroparna som jobbar på de hundratals minibussar som stannar vid torget. Priset varierar beroende på vart man ska åka och bussen avgår inte förrän den är fullsatt. På varje buss arbetar en utropare, ofta en ung pojke, som talar om för passagerarna vilka stopp chauffören gör. Även taxibilar, som man kan ta ensam eller tillsammans med andra, flyter förbi torget i en jämn ström. De flesta av stadens invånare använder kollektiva transportmedel och man ser inte många personbilar. Att köra buss eller taxi är också ett sätt för många människor att dryga ut kassan. Bolivia är Sydamerikas fattigaste land, arbetslösheten är hög och även de som har jobb har svårt att försörja sig på sina löner. Minimilönen är omkring 800 kronor i månaden. ”Jag jobbar som lärare för yngre barn på förmiddagarna och på kvällar och helger kör jag buss”, berättar David Mamani, 33 år, som bor med sin fru och sina två döttrar i El Alto. David är precis som landets president, Evo Morales, aymaraindian. Även om han stödjer Morales – Bolivias första indianska president - ser han mörkt på framtiden och drömmer liksom många andra bolivianer om att utvandra. Av Bolivias 8,2 miljoner invånare ser 62% sig själv som indianer. De största grupperna av ursprungsbefolkningen är quechua (30,7%) och aymara (25,2%).


Att fattigdomen är utbredd i Bolivia går inte att undgå. Livet för de flesta människor är hårt och fyllt av uppoffringar. Kutryggiga gamla indiankvinnor säljer kakor och godis i sina stånd fram till långt efter mörkrets inbrott. De är barfota i tunna tygskor, trots den kyliga kvällstemperaturen. När de sista kunderna försvunnit packar de ihop sina saker i ett knyte på ryggen och skyndar hem i de trånga gränderna. Trots den ekonomiska fattigdomen är La Paz en lockande stad. Människorna är vänliga, ödmjuka och stolta över sina traditioner. Som turist blir man ofta väl bemött och det är lätt att ta sig fram. Även om La Paz är en storstad är tempot avslappnat. Stadskärnan är liten och man kan röra sig till fots överallt.

Några av la Paz höjdpunkter är:

Paseo del Prado eller Avenida 16 de Julio
Längs stadens största aveny ligger flera hotell, restauranger och snabbmatskedjor. Avenyn är ett populärt promenadstråk och de två fontänerna som ligger vid dess början och slut är mötesplatser för stadens ungdomar.

Mercado de los Brujos – Häxmarknaden
Längs gatorna Sagárnaga y Linares i gamla stan ligger Mercado de los Brujos. Här hittar du naturmediciner och örter, samt olika produkter som används som offergåvor till Pachamama, Moder jord, gudinnan som ursprungsbefolkningen i Anderna har dyrkat sedan urminnes tider. I de små butikerna finns botemedel mot allt från reumatism till olycklig kärlek. Torkade lamadjursfoster, djurskallar och ormskinn hör till utbudet.

I samma kvarter hittar man många souvenirbutiker som säljer keramik, konsthantverk, silversmycken, lädervaror, produkter stickade i lamaull och vävda tyger. Det lönar sig att titta på flera ställen innan man handlar för priserna kan variera.


Kyrkor
I La Paz finns många gamla vackra kyrkor från kolonialtiden. Människor är djupt religiösa och att gå i kyrkan är en del av vardagslivet. Extra stämningsfulla är kyrkorna under katolska högtider, som till exempel Påsken. På Skärtorsdagsnatten är det tradition att besöka sju eller fjorton olika kyrkor. Då är det kö långt ut på gatan utanför de olika kyrkobyggnaderna. Värd ett besök är kyrkan och klostret San Francisco (Plaza de San Francisco), som uppfördes 1549 i sinnlig barockarkitektur. Andra vackra kyrkor är San Pedro (Plaza San Pedro), från 1790 och Santo Domingo (på hörnan mellan gatorna Ingavi och Yanacocha), från 1609. Stadens katedral Nuestra Señora de La Paz (1831) ligger på Plaza Murillo.
Museer
Längs den pittoreska gatan Jaén ligger flera trevliga museer. Eftersom de är ganska små hinner man med flera stycken på en eftermiddag. En riktig pärla är Museo Costumbrista “Juan de Vargas”, som visar hur det såg ut i La Paz på kolonialtiden och vilka seder och bruk invånarna följde (på hörnet mellan gatorna Sucre och Jaén). Några meter därifrån ligger Museo Casa de Murillo, huset där en av Bolivias frihetskämpar Pedro Domingo Murillo levde. Adress: Jaén 79.
Plaza Murillo
Här ligger stadens katedral, riksdagen Palacio Legislativo och presidentpalatset Palacio Quemado, det brända palatset. Byggnaden fick efter namn efter att den 1875 blivit utsatt för en planerad brand under ett uppror.


Miradores – Utsiktspunkter
De bästa utsiktspunkterna över staden finns längs motorvägen till förorten El Alto. Om det är molnfritt kan man se den snötäckta bergstoppen Illimani (6.450 meter) i bakgrunden.

El Alto
Strax nordost om La Paz – 4000 meter över havet ligger staden El Alto, en av Latinamerikas snabbast växande städer. 98% av befolkningen är aymaraindianer. De flesta av dem har invandrat från landsbygden. 2003 var staden epicentrum för konflikten om landets gasreserver, som ledde till att Bolivias förra president Gonzalo Sánchez de Losada störtades. På torsdagar hålls en jättestor marknad här, där man verkligen kan köpa allt mellan himmel och jord. Från centrum i La Paz går det många minibussar till El Alto. Bussturen – som tar cirka 20 minuter - är en upplevelse i sig.


Utflykter
I gamla staden finns olika små turistbyråer där man kan boka dagsturer till olika platser i närheten. Till många platser kan man också ta linjebussar. Man kan göra dagsutflykter till bland annat Copacabana, vid Titicaca sjön och ruinerna i Tiwanaku. De välbevarade ruinerna tillhörde tiwanakukulturen som dominerade den andinska högplatån mellan 1.500 f.Kr och 12.000 e.Kr. Kvarlämningarna har utnämnts av Unesco till en del av Världsarvet.

Copacabana ligger vid Titicacasjöns strand, 158 kilometer från La Paz. Hit vallfärdar människor från hela Bolivia för att besöka Santuario de Copacabana helgedomen med madonnabilden av Bolivias skyddshelgon La Virgen de Copacabana. För att ta sig till staden från La Paz åka båt över sundet Tiquina, som avdelar Titicacasjöns norra och södra del. En oförglömlig upplevelse! Från Copacabana kan man göra utflykter till öarna Isla del Sol och Isla de la Luna, som under Inkariket var viktiga kultplatser.

Att tänka på…

Höjdsjuka
När man stiger av planet på den internationella flygplatsen i förorten El Alto – som är belägen nordost om La Paz 4.000 meter över havet, - känns luften genast tung att andas. För den som inte är född i staden kan det vara svårt att vänja sig vid det höga lufttrycket. Man kan känna sig yr och andfådd. Särskilt under de första dagarna kan man få huvudvärk och må illa. Staden ligger som i en gryta och gatorna är branta, med många kämpiga uppförsbackar. Det andinska ordspråket Gå långsamt, ät lätt och sov ensam (Anda despacito, come poquito y duerme solito) sammanfattar vad man bör tänka på för att inte drabbas av höjdsjuka. Denna åkomma går också under namnet sorojchi. Tabletterna Sorojchi pills, som finns att köpa på apotek är en räddare för den som mår dåligt av höjden. Det är också bra att dricka mycket mate de coca, te gjort på cocablad. Det går att beställa på barer och caféer. Även tepåsar med denna dryck finns att köpa överallt.

Klimat
“I La Paz infaller alla årstider under en enda dag. På morgonen och kvällen är det kallt, mitt på dagen stekande hett och ofta regnar det en skvätt”, berättar David Mamani, som är född och uppväxt i staden. Eftersom temperaturen kan pendla mellan 5 ºC och 18 ºC är det smart att klä sig lager på lager, precis som stadens invånare. Från december till mars regnar det särskilt mycket.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar