Till mina favoriter hör:
La Taberna de Roberto
En enkel grillrestaurang i kvarteret Boedo som alltid är fullsatt. La Taberna de Roberto är en kedja med tre olika restauranger, men den som ligger i Boedo är den ursprungliga och anses också vara den bästa.
Kvarter: Boedo
Adress: På hörnan mellan gatorna Inclán och Castro Barros
Betalningsmedel: kontant
Öppet: alla dagar vid lunch och middagstid
Prisklass: ekonomisk
Parrila Peña
En opretentiös krog, med oslagbart kött och bra priser. De friterade köttpriroger som man kan beställa in till förrätt hör till stans bästa. Deras colita de cuadril (rupstek) är alltid superb.
Kvarter: Congreso
Adress: Rodríguez Peña 682
Betalningsmedel: kontant
Öppet: måndag-lördag, vid lunch och middagstid. Söndagar stängt på kvällen.
Prisklass: medel
El Mirasol de Boedo
Trevlig kvarterskrog med bra service och hög kvalité på sitt grillade kött. De friterade pirogerna är nästan lika goda som på Parrilla Peña. El Mirasol de Boedo öppnades 1967 och är idag en klassiker. Under 90-talet invigde ägarna ytterligare två grillrestauranger med samma namn i de mer exklusiva kvarteren Puerto Madero och Recoleta. Men det är den ursprungliga krogen i Boedo som anses vara den bästa.
Kvarter: Boedo
Adress: Boedo 136
Betalningsmedel: kontant och de flesta kort
Öppet: alla dagar vid lunch och middagstid.
Prisklass: medel
El Puentecito
Det här är ingen utpräglad grillrestaurang, utan en riktigt argentinsk ”bodegón” – en enkel krog som erbjuder argentinsk husmanskost inspirerad i det italienska och spanska köket. Förutom olika traditionella rätter finns också grillat med på menyn. Restaurangen ligger i en väldigt nedsliten del av kvarteret Barracas. Därför bör man ta taxi till och från krogen. Portionerna är så stora att man kan dela tre personer på en rätt.
Kvarter: Barracas
Adress: I korsningen mellan Luján 2101 och Vieites
Betalningsmedel: kontant
Öppet: alla dagar, dag och kväll
Prisklass: ekonomiskSå här beställer man som en äkta argentinare
Förrätt
Till förrätt äter man ofta chorizo (stark korv), morcilla (blodkorv med lök) och achuras. Ordet härstammar från indianspråket araucano, i vilket uttrycket achuraj betyder "det som man inte kan använda och som man slänger". Förr i tiden tillhörde de här delarna det som de argentinska koskötarna gauchos ansåg att man inte kunde äta och därför gjorde sig av med när de slaktat sina djur. Idag anses dessa delar av djuret vara delikatesser. Till achuras hör t.ex. chinchulines (tunntarm); tripas gordas (tjocktarm); entraña (inälvor), criadilla (testikel); molleja (bräss), som vanligen äts med pressad citron och grovmalen svartpeppar; och riñones (njurar), vilka innan de grillas gnids in med vinäger och persilja,
Andra vanliga förrätter är empanada de carne, pirog fylld med nötkött, hackat ägg och gröna oliver, och grillad provoleta (en ost som liknar den italienska sorten provolone).
Huvudrätt
Om man vill prova lite av varje ska man beställa in parrillada (från grillen), som innehåller olika köttbitar, achuras, chorizo och morcilla. Andra specialitéer är bife de chorizo (ryggbiff), som äts hel eller som mariposa, uppskuren som en fjäril; lomo (oxfilé) och colita de cuadril (rumpstek). Man kan beställa in köttet jugoso (blodigt) a punto (medium) eller bien hecho (välstekt). När man äter grillat på restaurang brukar man ofta komplettera med olika sallader och papas fritas (pommes). Vill du prova något nytt så beställ papas fritas a la provenzal (pommes med persilja och vitlök) eller papas fritas con huevo (pommes med äggröra). Till köttet serveras ofta den smakstarka såsen chimichurri (gjord på olja, vinäger, lök, vitlök och kryddor) eller den något mildare salsa criolla (gjord på tomat, lök, paprika, kryddor, olja och vinäger).
Vin
Avnjut biffen med en flaska Malbecvin, eller passa på att testa den populära varianten tinto con soda, husets rödvin utblandat med sodavatten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar