fredag 13 mars 2009

Här hittar du Buenos Aires bästa biffar

Argentina, Buenos Aires, GOURMET. Argentina är vida känt för sina möra biffar. När man har satt tänderna i den första grillade köttbiten förstår man att ryktet inte är oförtjänt. Att gå på grillrestaurang, ”parrilla”, är förstås ett måste när man besöker Buenos Aires. Staden har ett enormt gastronomiskt utbud och det är inte lätt att hitta rätt i djungeln av köttrestauranger. Om man besöker staden för första gången är det lätt att hamna på typiska turistrestauranger i kvarteren Puerto Madero och Palermo Soho. Här kan en biff kosta tre gånger så mycket som på andra ställen och bland restauranggästerna finns inte många argentinare. Själv föredrar jag traditionella kvarterskrogar där tallrikarna bågnar under pommes frites och saftiga köttbitar. Här äter hela familjer söndagmiddag tillsammans i bullrig atmosfär. På de här krogarna kan man inte räkna med stärkta linneservetter, dämpad belysning, levande ljus eller meny på engelska. Däremot får man suverän service, bra kött och väl tilltagna portioner. Blir det över är det bara att be att få maten inpackad med sig hem!

Till mina favoriter hör:

La Taberna de Roberto
En enkel grillrestaurang i kvarteret Boedo som alltid är fullsatt. La Taberna de Roberto är en kedja med tre olika restauranger, men den som ligger i Boedo är den ursprungliga och anses också vara den bästa.
Kvarter: Boedo
Adress: På hörnan mellan gatorna Inclán och Castro Barros
Betalningsmedel: kontant
Öppet: alla dagar vid lunch och middagstid
Prisklass: ekonomisk

Parrila Peña
En opretentiös krog, med oslagbart kött och bra priser. De friterade köttpriroger som man kan beställa in till förrätt hör till stans bästa. Deras colita de cuadril (rupstek) är alltid superb.
Kvarter: Congreso
Adress: Rodríguez Peña 682
Betalningsmedel: kontant
Öppet: måndag-lördag, vid lunch och middagstid. Söndagar stängt på kvällen.
Prisklass: medel

El Mirasol de Boedo
Trevlig kvarterskrog med bra service och hög kvalité på sitt grillade kött. De friterade pirogerna är nästan lika goda som på Parrilla Peña. El Mirasol de Boedo öppnades 1967 och är idag en klassiker. Under 90-talet invigde ägarna ytterligare två grillrestauranger med samma namn i de mer exklusiva kvarteren Puerto Madero och Recoleta. Men det är den ursprungliga krogen i Boedo som anses vara den bästa.
Kvarter: Boedo
Adress: Boedo 136
Betalningsmedel: kontant och de flesta kort
Öppet: alla dagar vid lunch och middagstid.
Prisklass: medel

El Puentecito
Det här är ingen utpräglad grillrestaurang, utan en riktigt argentinsk ”bodegón” – en enkel krog som erbjuder argentinsk husmanskost inspirerad i det italienska och spanska köket. Förutom olika traditionella rätter finns också grillat med på menyn. Restaurangen ligger i en väldigt nedsliten del av kvarteret Barracas. Därför bör man ta taxi till och från krogen. Portionerna är så stora att man kan dela tre personer på en rätt.
Kvarter: Barracas
Adress: I korsningen mellan Luján 2101 och Vieites
Betalningsmedel: kontant
Öppet: alla dagar, dag och kväll
Prisklass: ekonomisk

Så här beställer man som en äkta argentinare

Förrätt

Till förrätt äter man ofta chorizo (stark korv), morcilla (blodkorv med lök) och achuras. Ordet härstammar från indianspråket araucano, i vilket uttrycket achuraj betyder "det som man inte kan använda och som man slänger". Förr i tiden tillhörde de här delarna det som de argentinska koskötarna gauchos ansåg att man inte kunde äta och därför gjorde sig av med när de slaktat sina djur. Idag anses dessa delar av djuret vara delikatesser. Till achuras hör t.ex. chinchulines (tunntarm); tripas gordas (tjocktarm); entraña (inälvor), criadilla (testikel); molleja (bräss), som vanligen äts med pressad citron och grovmalen svartpeppar; och riñones (njurar), vilka innan de grillas gnids in med vinäger och persilja,

Andra vanliga förrätter är empanada de carne, pirog fylld med nötkött, hackat ägg och gröna oliver, och grillad provoleta (en ost som liknar den italienska sorten provolone).

Huvudrätt
Om man vill prova lite av varje ska man beställa in parrillada (från grillen), som innehåller olika köttbitar, achuras, chorizo och morcilla. Andra specialitéer är bife de chorizo (ryggbiff), som äts hel eller som mariposa, uppskuren som en fjäril; lomo (oxfilé) och colita de cuadril (rumpstek). Man kan beställa in köttet jugoso (blodigt) a punto (medium) eller bien hecho (välstekt). När man äter grillat på restaurang brukar man ofta komplettera med olika sallader och papas fritas (pommes). Vill du prova något nytt så beställ papas fritas a la provenzal (pommes med persilja och vitlök) eller papas fritas con huevo (pommes med äggröra). Till köttet serveras ofta den smakstarka såsen chimichurri (gjord på olja, vinäger, lök, vitlök och kryddor) eller den något mildare salsa criolla (gjord på tomat, lök, paprika, kryddor, olja och vinäger).

Vin
Avnjut biffen med en flaska Malbecvin, eller passa på att testa den populära varianten tinto con soda, husets rödvin utblandat med sodavatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar