Argentina, Buenos Aires, SMULTRONSTÄLLEN. Det är ingen överdrift att säga att världens näst godaste
glass (efter Italien) finns i Buenos Aires. De italienska invandrarna som kom till staden i
slutet av 1800- och början av 1900-talet hade med sig sina glassrecept och
öppnade butiker för att sälja egentillverkad
glass lite här och var. Många av dessa gelaterias,
eller heladerías som det heter på
spanska existerar fortfarande och ser ungefär likadana ut som i början på förra seklet. I kakelklädda lokaler med
lysrörsbelysning skopar män i vita rockar upp glass med kirurkgisk precision.
God glass finns således att köpa överallt, men
vissa ställen har det där lilla extra. Ett av dem är Cadore (Adress: Avenida Corrientes
1695), som jag, mannen och guldklimpen råkade snubbla över igår när vi gick en
kvällspromenad.
Affären öppnades 1957 av familjen Olivotti, som härstammar från regionen
Cadore i norra Italien, vid gränsen till Österrike. Där drev tre generationer i släkten en glassbutik
med samma namn mellan 1881 och 1949. Cadores
dulce de leche*-glass är den godaste jag någonsin har ätit. Och precis som i
italien kan man få glassen toppad med panna
montata, eller chantilly, som det
heter på spanska (vispgrädde).
När jag upptäcker sådana här ställen så känner jag mig så lycklig över att
bo i Buenos Aires!
Pris: I Argentina är måttenheten för glass kilo, inte liter.
Det är vanligt att man beställer ett kvarts kilo per person i frigolitbägare, det
vill säga, un cuarto. På Cardore
kostar un cuarto 28 pesos (ca 38 kr). Det finns såklart mindre glassar också,
både i strut och bägare.
Dulce de leche:*Den lokala delikatessen dulce de leche (på svenska sött av mjölk) är mjölk som har kokts med socker tills det
bildar en slags kolaliknande sås. Man kan köpa dulce de leche i affären och äta direkt ur burken, bre på smörgåsen
eller använda som fyllning i bakverk. Det finns också en mängd livsmedel som
har smak av dulce de leche, som till
exempel glass, yoghurt och barnmatspuré.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar