torsdag 20 december 2012

Sista minuten

Överfull verkstad när alla ska ha sina bilar fixade innan semestern. 

Argentina, Buenos Aires, VARDAGSLIV. Jag har alltid fascinerats av argentinarnas tendens att göra allting i sista minuten. Nyårsraketerna inhandlas på kvällen den 31:a december, man bjuder folk på födelsedagskalas dagen innan festen (eller kanske till och med samma dag) och när gästerna börjar ramla in så upptäcker värden plötsligt att det fattas tomater till salladen (som han precis har börjat förbereda) och springer iväg och handlar. Att göra saker i sista minuten är det vanligaste tillvägagångssättet och fungerar för det mesta mycket bättre än om man planerar långt i förväg. Folk är skickliga på att improvisera och lösa problem snabbt. Man blir därför lite lat och vänjer sig vid att det alltid går bra att vara ute i sista minuten.

Som det här med att lämna in bilen på verkstad för att göra några småjusteringar innan semestern. Jag och mannen hade pratat om det i över en månad men det hade bara inte blivit av. I går, några dagar före avresan, fick vi äntligen tummarna loss och tog oss till den gigantiska verkstad som drivs av den argentinska motsvarigheten till Motormännen – Automóvil Club Argentino (ACA). Den består av ett helt parkeringshus med fyra våningar.  Tio dagar innan industrisemestern drar igång var samtliga våningar så överfulla att man knappt kunde kryssa fram mellan de parkerade fordonen. Minst en vecka skulle det ta att få bilen fixad. 

Men som sagt, det finns alltid en lösning: en arbetskamrat rekommenderade en ruffig liten verkstad på en bakgata – så långt från officiell service man kan tänka sig - där mekanikern lovade att göra jobbet på en dag. Sista minuten fungerade. Igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar