söndag 16 december 2012

I min lilla, lilla del av världen


Argentina, Buenos Aires, VARDAGSLIV. Nu har vi bott i det nya kvarteret i snart fyra månader och börjar känna oss ganska hemmastadda. Kvarteret, som ligger i den gamla stadskärnan Monserrat, alldeles bakom Buenos Aires äldsta aveny Avenida de Mayo, är ett mikrokosmos där folk från hela världen möts.

På kaféet på hörnan sitter ett gäng romska tanter från Spanien och dricker kaffe och fikar på medhavd sockerkaka. ”Kan vi få låna en kniv så att vi kan skära upp vår kaka guapa (snygging)”, ropar en av dem till servitrisen. Det råder ingen tvekan om att de är stamgäster.  Den äldsta av kvinnorna är svartklädd från topp till tå, med det grå håret samlat i en knut i nacken, och ser ut att vara direkttransporterad från en andalusisk by med vitkalkade hus. Vid kaféets ingång står familjens patriark och röker och hälsar på förbipasserande. De spanska romerna har funnits i stadsdelen sedan slutet av 1800-talet och har invandrat hit i olika etapper. De brukar samlas på någon av de flamencobarer som ligger längsmed Avenida de Mayo.

I kvarteret finns också ett familjehotell – ett enklare hotell där man kan hyra rum och delar kök och toalett med andra - som är fullt av dominikaner. En av dem arbetar i kött- och grönsaksaffären mittemot, som förresten drivs av en familj från Paraguay. Hans mamma brukar ropa till honom från balkongen vilka grönsaker han ska köpa med sig hem till middagen. Även uteliggaren som sover under några kartonger på samma gata jobbar extra i affären på eftermiddagarna.

Precis som överallt i Buenos Aires finns det ett antal närbutiker som drivs av kineserDe är kända för att ha öppet nästan jämt.

I kvarteret ligger också den peruanska krogen Chan Chan (Adress: Hipólito Yrigoyen 1390), som har helt okej ceviche (rå marinerad fisk och skaldjur) till bra pris. På helgerna köar folk för att få ett bord, så det gäller att vara ute i god tid om man inte vill stå och vänta.

Mitt kvarter är färgglatt och kaotiskt, lite ruffigt, men hemtrevligt. Och jag gillar att ha hela världen inom räckhåll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar