lördag 21 september 2013

Buenos Aires bästa hemliga restauranger


Buenos Aires, Argentina, GOURMET. Restauranger bakom lyckta dörrar är en trend som bara fortsätter att växa i Buenos Aires. Det handlar om hemliga krogar hemma hos folk, där det serveras olika gourmetmenyer till ett fast pris och som bara är öppna vissa dagar i veckan. I staden finns idag ett trettiotal restauranger av denna typ. Man behöver inte vara medlem eller känna till något hemligt lösenord, det räcker med att ringa och boka bord i förväg. Enligt gourmetmagasinet Planeta Joy är det här några av de bästa ”hemmarestaurangerna” som har öppnats under det senaste året:


AGOSTO
I ett gammalt sekelskifteshus i stadsdelen Chacarita ligger den här krogen, som öppnade i maj och vänder sig till en ung publik. Konstnären Federico Weler och art directorn Paula Roelli har skapat en unik magisk miljö med en blandning av gamla möbler och märkliga föremål. Men det som stället utmärker sig för mest är maten. Kocken Tatiana “Tatu” Berghman bjuder på internationella tapas och dessutom organiseras olika temakväller med mat från olika delar av världen, som till exempel den japanska kvällen. Vinlistan har inte mycket att välja på, men det serveras drinkar för 30 pesos. På restaurangens utegård kan man äta under bar himmel, till musik från inbjudna diskjockeyer.

Pris: $130 (tapas för två, dryck ingår ej). 
Öppet: tor.-lör. Brunch på söndagar. Man måste boka i förväg:
Tele: 15-5763-0909.

OCHO ONCE MAISON DU CHEF
Det här är det perfekta stället för den som vill äta en gourmetmiddag i en intim och elegant atmosfär. Kocken Gonzalo Bazterrica öppnar sitt hem i Palermo för att bjuda på en femrätters meny som varierar varje vecka. Gonzalo, som kommer ut och hälsar på matgästerna mellan varje rätt, är upplärd i Paris och i New York. Hans rätter är inspirerade i det franska och de latinska köken. Till specialiteterna hör: löksoppa med foccacia gjord på gruyereost och soltorkade tomater, bland förrätterna och kötträtter med risotto eller organiskt odlade grönsaker, bland huvudrätterna. Efterrätterna är enligt Joys journalist, Melanie Erbar, högklassiga, till exempel en himmelsk chokladkräm på mörk choklad. Det finns ett stort urval av organiska viner.  

Pris: $310 per person (med vin).
Öppet: ons- lör 
Tele: 15-5108-4375 (Angeles Ruiz Moreno, manager).


ADENTRO DINNER CLUB     
Argentinaren Ricardo Gabriel Aguallo och Kelly Brenner, från Colorado i USA, träffades när de arbetade på samma restaurang i Puerto Madero. Idag jobbar Kelly som grafisk designer, men på fritiden laga paret fortfarande mat tillsammans. Varje onsdag öppnar de sitt hem i Palermo för att bjuda på en riktig argentinsk asado (ett urval av saftiga grillade köttbitar), med gourmetinslag. Vill du äta en god middag och lära känna människor från hela världen? Då är det här konceptet något för dig. Vinlistan är enkel, men har alternativ i olika prisklasser.

Pris: $350 per person (med vin).
Öppet: bara på onsdagar
Boka vian webbsidan. Här hittar du även information på engelska och spanska. 

CLUB OMAKASE   
Den här hemliga restaurangen ligger i anslutning till bistron Bar du Marché i Palermo Hollywood 
(Adress: Nicaragua 5946). Genom en hemlig ingång tar man sig upp för en smal vit trappa till andra våningen, och sushibaren Club Omasake där det finns plats för 20 matgäster. Här bjuder den unga kocken Fabian Masuda på japanska tapas, bland annat rolls, minipiroger, fisk och skaldjur. Idén är att matgästerna slår sig ner vid bordet och blir serverade de rätter som tillagats vid just detta tillfälle. Omasake är japanska och betyder “med vad som finns”. Vinlistan är komponerad av sommelieren Juan Pablo Villar, som ger förslag på vilket vin som passar bäst till varje rätt.

Pris för tapasmenyn: $300 per person
Öppet: mån-lör
Tele: 0054 11 4778-1050.

TORO 777 
I november förra året öppnade den här restaurangen i stadsdelen Villa Crespo, med plats för  14 matgäster. Kocken Guillermo de Saavedra Coria, som har spanska rötter, bjuder varje vecka på en meny som blandar influenser från Baskien, Mellanöstern, Frankrike, Japan och Spanien. Den som söker efter exotiska smakupplevelser hitar den garanterat här. En av paradrätterna är wokad kyckling med mandel, kanel, bulgur, morötter och egyptiska dadlar. Alla produkter som används är säsongens. Man kan få vegetarisk och glutenfri mat om man säger till i förväg. Vinlistan är kort. Stamgästerna kan ta med eget vin, men man betalar för uppkorkning. 

Pris: $180 per person (utan vin).
Öppet: fred och lör
Tele: 15-3884-2633.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar