måndag 9 september 2013

Det här med att välja skola

Snart börjar det stora allvaret för de här små krabaterna. 
Buenos Aires, Argentina, VARDAGSLIV. Har ni valt skola än?” är nog den vanligaste frågan jag får på födelsedagskalas, tjejmiddagar och andra sociala tillställningar. Börjar känna mig lite smått stressad nu. Visserligen är förskolan inte obligatorisk förrän barnen är fem år, men för att vara säker på att få plats på den skola man vill att barnet ska gå i så börjar de flesta i förskolan på samma ställe redan i treårsgruppen. Guldklimpen har precis fyllt två, alltså hög tid att börja leta skola. Mamman till jämnåriga lekkamraten Olivia har redan varit på intervjuer på tre olika skolor. Andra föräldrar har berättat för mig hur de smyger runt utanför olika skolbyggnader för att kolla in vilka sorts föräldrar som hämtar och lämnar. Argentina är ett land med stora sociala skillnader. De flesta medelklassfamiljer väljer privata skolor, men vill att barnen ska ha ungefär samma ekonomiska förutsättningar som klasskamraterna.

Det finns en del bra statliga skolor också, men det är svårt att få plats på dem. Plus att lärarna ofta strejkar på grund av dåliga löner och arbetsvillkor, vilket innebär flera dagar om året då barnen är hemma. Förutom att de missar lektioner så kan det ju vara klurigt med barnpassning.

Det svåraste med att välja skola är att utbudet är så himla stort. Tvåspråkigt (med undervisning halva dagen på engelska, tyska, franska eller italienska), Reggio Emilia-pedagogik, Waldorf, Montessori, tysk disciplin, eller elitutbildning i jesuiterorderns regi? Det kryllar av religiösa skolor och dessa är ofta billigare än andra privatskolor, eftersom de får högre bidrag från staten. Men då måste man stå ut med att ungarna går i mässan då och då.


Som tur är fyller guldklimpen år i juli, vilket innebär att han inte börjar i tvåårsgruppen på dagis förrän nästa år (eftersom skolåret i Argentina börjar i mars, så delas årskullarna in i barn födda mellan den 1 juli ett år och den 30 juni året därpå). Det innebär att vi har ett år till på oss att leta skola. Under tiden leker guldklimpen glatt vidare på sin vanliga hederliga gamla förskola. Helt obekymrad om hur besvärligt det här med att börja skolan på riktigt är . 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar